ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: Donald Trump överväger dottern som ny chef för Världsbanken

  • Foto: Bernd von Jutrczenka

President Donald Trump överväger att nominera dottern Ivanka Trump till ny chef för Världsbanken, efter att Jim Yong Kim plötsligt avgått från posten, rapporterar Financial Times.

Enligt praxis är det den amerikanske kandidaten som väljs av Världsbankens styrelse.

Jim Yong Kim valdes av president Barack Obama, men avgick hastigt och lustigt under veckan – hela 3,5 år i förtid.

Chefen för Världsbanken väljs av dess styrelse, med röster fördelade utifrån hur mycket pengar respektive land har bidragit med till institutionen. Enligt en överenskommelse mellan USA och de europeiska medlemmarna väljs den amerikanske kandidaten till chef för Världsbanken medan Europa får styra Internationella valutafonden, IMF.

Nu uppger Financial Times att president Trump överväger att nominera sin äldsta dotter Ivanka till ny Världsbankschef. Hon har i dag rollen som ”särskild rådgivare” i Vita huset – vilket har mötts av bred kritik.

Ivanka Trump arbetade med Världsbanken 2017 för att ta fram en fond för kvinnligt entreprenörskap.

President Trump uppges tidigare ha föreslagit dottern i fråga som ny amerikansk FN-ambassadör efter Nikki Haleys avgång. Till följd av oro för nepotism blev det istället Utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert.

Nikki Haley är en av fåtalet andra tänkbara kandidater till öppningen i Världsbanken som pekas ut av FT, liksom David Malpas från USA:s finansdepartement och Mark Green, chef för den amerikanska myndigheten för internationell utveckling, USAID.

Den bulgariske politikern och tidigare EU-kommissionären Kristalina Georgieva leder Världsbanken fram till det att en ny topp har valts.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies