Annons

Uppgifter: Då ska Huawei vara ute ur brittiska 5g-nät

Senast 2025 ska all utrustning från Huawei vara bortplockad från Storbritanniens nät för femte generationens mobiltelefoni, 5g.

Det väntas en brittisk minister meddela på tisdag, enligt tidningen The Telegraph.

Världsettan på marknaden för infrastruktur för telekom, kinesiska Huawei, har upplevt en riktig berg-och-dalbana i Storbritannien.
Världsettan på marknaden för infrastruktur för telekom, kinesiska Huawei, har upplevt en riktig berg-och-dalbana i Storbritannien.Foto:Andy Wong

Världsettan på marknaden för infrastruktur för telekom, kinesiska Huawei, har upplevt en riktig berg-och-dalbana i Storbritannien.

Först slog brittiska säkerhetstjänsten fast att det inte existerade några säkerhetsrisker kopplade till företagets utrustning.

USA har i flera år drivit tesen att Huawei trots vad bolaget självt påstår har kopplingar både till den kinesiska militären och regimen i Peking, och att den som installerar Huaweis utrustning öppnar för att datatrafik i näten ska avlyssnas.

I januari svängde dock den brittiska regeringen, och meddelade att en mobiloperatör bara får använda Huaweis utrustning i 35 procent av sitt nät, och dessutom inte i de känsligaste delarna som kärnnätet.

Efter det har dock spekulationerna fortsatt om att förbudet ska bli totalt, och därmed tvinga operatörerna att riva ut redan installerad utrustning.

Enligt den brittiska tidningen The Telegraph väntas Oliver Dowden, Storbritanniens kulturminister, på tisdag meddela att Huawei ska vara helt ute ur näten senast 2025.

Därmed ska regeringen Boris Johnson ha fullbordat sin 180-gradersgir.

Ändå uppger källor till The Telegraph att det finns ett missnöje bland konservativa politiker, som vill snabba på processen till senast 2023.

Operatörerna Vodafone och BT har sagt att de behöver minst fem, helst sju, år för att tillmötesgå ett eventuellt krav.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?