Annons

Uppgifter: Då går Finland med i Nato utan Sverige

Finland är redo att gå med i Nato utan att det sker samtidigt med Sverige, uppger den finländska tidningen Iltalehti och hänvisar till utrikes- och säkerhetspolitiska källor.

Det finns ett läge då Finland sållar sig till Nato utan Sverige.
Det finns ett läge då Finland sållar sig till Nato utan Sverige.Foto:Olivier Matthys

Tidningen hänvisar till uppgifter om att partiledarna, presidenten och andra tunga politiker i Finland har diskuterat frågan den senaste veckan. Läget där Finland kan välja att gå först skulle uppstå om Ungern och Turkiet godkänner Finlands ansökan under våren men bara ett av dem ratificerar Sveriges medlemskap.

Ungern och Turkiet är de enda av de 30 Natoländerna som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap i Nato. Det senaste beskedet från Ungern är att parlamentet där ska behandla frågan i mars.

Så sent som i förra veckan försäkrade Finlands statsminister Sanna Marin, när hon besökte statsminister Ulf Kristersson (M) i Stockholm, att Finland avser att gå hand i hand med Sverige. Iltalehti hänvisar till källor som uppger att Finland nådde en överenskommelse med Turkiet redan före jul och att det då sades att Turkiet inte har några problem med Finland.

Men den officiella versionen är ännu att Finland och Sverige ska hålla ihop och ta det definitiva steget in i Nato samtidigt.

Tidningen uppger också att Ulf Kristersson har informerats om att Finland och Turkiet har en överenskommelse.

Innehåll från XledgerAnnons

”Fel system är som att köra taxi med en lådbil”

Marie Löfgren är operativ chef hos Xledger.
Marie Löfgren är operativ chef hos Xledger.

Färre misstag, mer tid till annat och minskade kostnader.

AI och automation har många fördelar – men det gäller att undvika fallgroparna.

– Här gäller det att satsa rätt hela vägen. Fel system är som köra taxi med en lådbil, säger Marie Löfgren, operativ chef hos Xledger.

Så sparar automatisering tid – och pengar

Vad har lådbilar och taxi att göra med affärssystem? Om inte annat är det en beskrivning som på ett enkelt sätt målar upp verkligheten för företag med eftersatta satsningar inom området.

– Du kan ta dig fram i en lådbil, men eftersom du får trampa själv går det väldigt långsamt. Att dessutom försöka få med sig kunder på resan med de förutsättningarna är dömt att misslyckas, säger Marie Löfgren och fortsätter:

– Med en modern taxibil går allt mycket snabbare, du kan ta fler kunder på kortare tid och ändå nå målsättningarna. Det är samma sak med automation i ett affärssystem, du frigör tid och resurser till annat medan AI-roboten tar hand om manuella och repetitiva uppgifter som du slipper.

Just möjligheten att frigöra medarbetarnas tid är en faktor man inte ska underskatta, menar Marie Löfgren. Inte minst ekonomiskt, men också hur man vill uppfattas som företag:

– Många gånger är ekonomiavdelningens personal, som konkret jobbar med de här sakerna, hårt pressade eftersom de tvingas till att manuellt kontrollera kvitton och fakturor. I mina ögon är det omodernt och slöseri med kompetens. Ska man vara ett attraktivt företag att jobba på så måste man även skapa mervärden för sina anställda.

När hon presenterar Xledger för potentiella kunder är en vanlig reaktion – förvåning:

– Det är ganska vanligt att man får en ”aha”-upplevelse. Det behöver inte ta två veckor att få ut en fakturering, det går på två dagar med hjälp av Xledger. Man behöver inte bli sen med månadsbokslutet om allt bokförs automatiskt.

Så hur är det möjligt? Enkelt uttryckt har Xledger skapat självlärande algoritmer – och eftersom hela affärssystemet är molnbaserat kan det även lära sig från andra Xledger-kunder:

– Säg att du är ny i Xledger och ska bokföra en faktura från telebolaget. Eftersom det är en känd leverantör systemet redan känner igen behöver du inte manuellt föra in några siffror, dessutom kommer den kontera i rätt post hos dig. Skulle något inte stämma får du ett meddelade, men avviker inget går allt automatiskt med hjälp av big data.

Ibland utmalas artificiell intelligens (AI) som ett hot mot jobben. Enligt Marie Löfgren är det snarare tvärtom:

– Repetitiva arbetsuppgifter försvinner men det leder inte till att folk tvingas sluta. Istället får personalen andra arbetsuppgifter. Man slipper detaljstudera varenda faktura, utan kan arbeta med att utveckla sin affärsidé.

Om man inte satsar på affärssystem med hög grad av AI och automatisering, vilka är riskerna?

– Man blir kvar i ett personberoende. Det leder också till att man får svårt att attrahera rätt personal och då kommer man halka efter. Som en följd av det tappar man goda möjligheter för tillväxt.

Allt samlat i molnet – så funkar Xledger 

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera