Annons

Uppgifter: Brexitomröstningen kan skjutas upp

Källor inom premiärminister Boris Johnsons regering uppger för brittiska medier att lördagens omröstning kommer att skjutas upp om ett tillägg som begränsar premiärministerns möjligheter att lämna EU den sista oktober godkänns.

Premiärminister Boris Johnson attackerades från många håll i lördagens debatt i underhuset.
Premiärminister Boris Johnson attackerades från många håll i lördagens debatt i underhuset.Foto:House of Commons

Premiärminister Boris Johnson hade inte ens hunnit öppna lördagens parlamentssession innan regeringen tycks ha börjat vifta vita flaggor.

Enligt uppgifter till flera brittiska medier, däribland BBC och tidningen Telegraph, kommer regeringen att ställa in omröstningen om utträdesavtalet med EU om det så kallade Letwin-tillägget godkänns. Istället planerar regeringen i det läget att lägga fram ny lagstiftning på måndag för att försäkra ett utträde till slutet av oktober enligt uppgifterna.

Talmannen John Bercow inledde sessionen med att meddela att Letwin-tillägget kommer vara föremål för omröstning på lördagen tillsammans med utträdesavtalet. Exakt hur många ledamöter som stödjer förslaget är oklart men med stöd från så väl oppositionen som moderata ledamöter i Tories är det inte osannolikt att tillägget godkänns.

När Boris Johnson intar talarstolen ger han dock ingen indikation om att regeringen är redo att skjuta på omröstningen i inledningen av sitt tal.

”Jag hoppas att vi verkligen tillåts hålla en meningsfull omröstning ikväll”, säger han.

Han säger att parlamentet oftast diskuterat brexit i rent praktiska termer och att han inte hört sina politiska motståndare ställa sig bakom EU:s större ambitioner men att Storbritannien också respekterar övriga Europa.

”Det är därför erfarenheten under de senaste tre och ett halvt åren har varit så svåra och splittrande för det här landet. Det är därför det nu är så viktigt att vi går vidare och bygger en ny relation med våra vänner i EU med bas i ett nytt avtal”, säger Boris Johnson.

Premiärministern beskriver lördagens omröstning som en ”historisk möjlighet” och säger att Storbritanniens befolkning vill lägga processen bakom sig. Han säger också att de övriga EU-länderna är redo att gå vidare och att det finns ”mycket lite aptit” för en förlängning av förhandlingarna.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn är som väntat kritisk till premiärministerns avtal och säger bland annat att en tullunion med EU hade varit bättre.

”Han har omförhandlat utträdesavtalet och gjort det ännu värre”, säger Jeremy Corbyn.

Oppositionsledaren kritiserar bland annat att regeringen inte presenterat några kalkyler över de ekonomiska effekterna av avtalet eller juridisk rådgivning innan lördagens omröstning.

”Vi kan helt enkelt inte rösta för ett avtal som är sämre än det vi röstat ned tre gånger”, säger Jeremy Corbyn.

Det är en hetsig stämning i parlamentet. Talmannen John Bercow påminner ledamöterna om att både Boris Johnsons och Jeremy Corbyns tal måste höras.

Först när Boris Johnson frågas ut dyker frågan om Letwin-tillägget upp. Brexitören Iain Duncan Smith uppmanar Oliver Letwin som ligger bakom tillägget att dra tillbaka det.

Premiärministern bekräftar inte explicit att regeringen kommer att ställa in omröstningen men säger att det vore ”mycket synd” om parlamentet inte får möjligheten att rösta om utträdesavtalet på ett meningsfullt sätt.

Flera av Boris Johnsons tidigare partikamrater som kastades ut ur partiet tidigare i år, däribland den tidigare finansministern Philip Hammond, indikerar att de kan stödja utträdesavtalet om premiärministern ger vissa garantier kring förhandlingarna om det framtida handelsavtalet med EU. Därmed står Boris Johnson på något fastare mark om omröstningen blir av under eftermiddagen även om det fortsatt är oklart om den parlamentariska matematiken går ihop för regeringen.

Det nordirländska stödpartiet DUP tycks dock inte ha ändrat ståndpunkt. Vice partiledare Nigel Dodds säger att det är oacceptabelt att Nordirlands framtid kommer att kunna avgöras utan att både unionister och nationalister ger sitt godkännande.

”Det sades en gång att en vice premiärminister aldrig skulle kunna gå med på sådana här termer”, säger han och hänvisar därmed till att Boris Johnson själv tidigare avvisat liknande förslag när Theresa May var premiärminister.

Boris Johnson säger att Nordirland fortfarande kommer vara en del av Storbritanniens tullregelverk och att det inte kommer att bli någon gräns gentemot resten av landet.

 

 


Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdbesök är här för att stanna

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren och stora samhällsbesparingar som några av fördelarna. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Som bra exempel på hur digital teknik kan avlasta vården låter flera av Visiba Cares kunder sina patienter boka provtagning för covid19 digitalt. Primära syften är att underlätta smittspårning, avlasta telefonrådgivningen och förhindra att andra patientgrupper inte når fram till vården i tid.

Dramatisk ökning av digitala vårdbesök under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande pandemi – sedan den 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med drygt 650 procent. 

- Vi har en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

Så funkar Visiba Cares lösning.

Enkelt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Visiba Care riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under vårdorganisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under pandemin. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan.

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta

Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Sedan hösten 2020 kan även Red Robin, ett verktyg för automatiserad triage och anamnes, aktiveras i plattformen. Läs mer på www.visibacare.com. 

 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?