1515

Uppgifter: Brexitomröstningen kan skjutas upp

Källor inom premiärminister Boris Johnsons regering uppger för brittiska medier att lördagens omröstning kommer att skjutas upp om ett tillägg som begränsar premiärministerns möjligheter att lämna EU den sista oktober godkänns.

Premiärminister Boris Johnson attackerades från många håll i lördagens debatt i underhuset.
Premiärminister Boris Johnson attackerades från många håll i lördagens debatt i underhuset.Foto:House of Commons

Premiärminister Boris Johnson hade inte ens hunnit öppna lördagens parlamentssession innan regeringen tycks ha börjat vifta vita flaggor.

Enligt uppgifter till flera brittiska medier, däribland BBC och tidningen Telegraph, kommer regeringen att ställa in omröstningen om utträdesavtalet med EU om det så kallade Letwin-tillägget godkänns. Istället planerar regeringen i det läget att lägga fram ny lagstiftning på måndag för att försäkra ett utträde till slutet av oktober enligt uppgifterna.

Talmannen John Bercow inledde sessionen med att meddela att Letwin-tillägget kommer vara föremål för omröstning på lördagen tillsammans med utträdesavtalet. Exakt hur många ledamöter som stödjer förslaget är oklart men med stöd från så väl oppositionen som moderata ledamöter i Tories är det inte osannolikt att tillägget godkänns.

När Boris Johnson intar talarstolen ger han dock ingen indikation om att regeringen är redo att skjuta på omröstningen i inledningen av sitt tal.

”Jag hoppas att vi verkligen tillåts hålla en meningsfull omröstning ikväll”, säger han.

Han säger att parlamentet oftast diskuterat brexit i rent praktiska termer och att han inte hört sina politiska motståndare ställa sig bakom EU:s större ambitioner men att Storbritannien också respekterar övriga Europa.

”Det är därför erfarenheten under de senaste tre och ett halvt åren har varit så svåra och splittrande för det här landet. Det är därför det nu är så viktigt att vi går vidare och bygger en ny relation med våra vänner i EU med bas i ett nytt avtal”, säger Boris Johnson.

Premiärministern beskriver lördagens omröstning som en ”historisk möjlighet” och säger att Storbritanniens befolkning vill lägga processen bakom sig. Han säger också att de övriga EU-länderna är redo att gå vidare och att det finns ”mycket lite aptit” för en förlängning av förhandlingarna.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn är som väntat kritisk till premiärministerns avtal och säger bland annat att en tullunion med EU hade varit bättre.

”Han har omförhandlat utträdesavtalet och gjort det ännu värre”, säger Jeremy Corbyn.

Oppositionsledaren kritiserar bland annat att regeringen inte presenterat några kalkyler över de ekonomiska effekterna av avtalet eller juridisk rådgivning innan lördagens omröstning.

”Vi kan helt enkelt inte rösta för ett avtal som är sämre än det vi röstat ned tre gånger”, säger Jeremy Corbyn.

Det är en hetsig stämning i parlamentet. Talmannen John Bercow påminner ledamöterna om att både Boris Johnsons och Jeremy Corbyns tal måste höras.

Först när Boris Johnson frågas ut dyker frågan om Letwin-tillägget upp. Brexitören Iain Duncan Smith uppmanar Oliver Letwin som ligger bakom tillägget att dra tillbaka det.

Premiärministern bekräftar inte explicit att regeringen kommer att ställa in omröstningen men säger att det vore ”mycket synd” om parlamentet inte får möjligheten att rösta om utträdesavtalet på ett meningsfullt sätt.

Flera av Boris Johnsons tidigare partikamrater som kastades ut ur partiet tidigare i år, däribland den tidigare finansministern Philip Hammond, indikerar att de kan stödja utträdesavtalet om premiärministern ger vissa garantier kring förhandlingarna om det framtida handelsavtalet med EU. Därmed står Boris Johnson på något fastare mark om omröstningen blir av under eftermiddagen även om det fortsatt är oklart om den parlamentariska matematiken går ihop för regeringen.

Det nordirländska stödpartiet DUP tycks dock inte ha ändrat ståndpunkt. Vice partiledare Nigel Dodds säger att det är oacceptabelt att Nordirlands framtid kommer att kunna avgöras utan att både unionister och nationalister ger sitt godkännande.

”Det sades en gång att en vice premiärminister aldrig skulle kunna gå med på sådana här termer”, säger han och hänvisar därmed till att Boris Johnson själv tidigare avvisat liknande förslag när Theresa May var premiärminister.

Boris Johnson säger att Nordirland fortfarande kommer vara en del av Storbritanniens tullregelverk och att det inte kommer att bli någon gräns gentemot resten av landet.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?