1515

Uppgifter: Boris Johnson vänder – vill kasta ut Huawei från 5g-nätet

Storbritannien vill minska kinesiska Huaweis inblandning i landets 5g-nätverk i spåren av coronakrisen, rapporterar Daily Telegraph.

Premiärminister Boris Johnsons mål uppges vara att Huawei ska vara helt borta 2023.

Foto:Andrew Parsons/TT

Boris Johnson uppges vilja minska beroendet av Kina som ett sätt att ge handelsförhandlingarna med USA och landets president Donald Trump en skjuts i spåren av brexit. Downing Street och Huawei har avböjt att kommentera.

”Han (Boris Johnson, Di:s anm) vill fortfarande ha en relation till Kina men Huawei-avtalet kommer skäras ned kraftigt. Medarbetare har instruerats att komma med en plan på hur Huaweis involvering kan minska så snabbt som möjligt”, uppgav en källa för Telegraph.

Det innebär en vändning från det tidigare brittiska beslutet att ge Huawei partiell access att bygga landets 5g-nät. Tidigare har det som betecknas som ”högriskbolag” varit exkluderade från känsliga ”kärndelar” av det brittiska 5G- och gigabit-kapabla nätet men tillåtits vara en del av de delar som inte betecknas som känsliga, dock med ett tak på 35 procent.

En av orsakerna bakom vändningen uppges vara en växande ilska inom brittiska Tories mot Kina som en följd av coronavirusutbrottet.

Under fredagen rapporterades även Boris Johnson ha instruerat medarbetare att planera för att minska landets beroende av Kina för viktiga medicinska varor och andra strategiskt viktiga produkter.

Boris Johnson har varit under hårt tryck från USA och Donald Trump om att stoppa Huawei från hela nätverket, eftersom bolaget anses utgöra en säkerhetsrisk. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?