1515
Annons

Bråk om medborgarlön hotar italiensk budget

Italiens finansminister Giovanni Tria har hotat att avgå. Det uppger källor för flera italienska medier.

Orsaken uppges vara hård press från Femstjärnerörelsen om införande av medborgarlön.

Giovanni Tria, Italiens finansminister.
Giovanni Tria, Italiens finansminister.Foto:Giulio Napolitano

Den italienska regeringen är mitt uppe i budgetprocessen. De båda regeringspartierna Lega och Femstjärnorna utgör en relativt omaka koalition och deras politik skiljer sig åt på flera punkter. En stridsfråga är medborgarlön, som är en av Femstjärnornas hjärtefrågor. Partiets representanter har enligt tidningen La Stampa pressat Giovanni Tria hårt för att det ska avsättas 10 miljarder euro, 104 miljarder kronor, för detta.

Tidigare i veckan sa Femstjärnornas Luigi Di Maio, som är vice premiärminister, att det skulle bli problem för regeringen om rörelsens flaggskeppsreform inte ingick i budgeten för 2019, skriver nyhetsbyrån Ansa.

Påtryckningarna ska ha gått så långt att Giovanni Tria hotat att avgå, uppger källor för La Stampa. Han ska ha tagit upp frågan med premiärminister Giuseppe Conte, enligt tidningen La Repubblica.

Uppgifterna förnekas av både Femstjärnorna och finansministeriet, skriver Ansa.

Medborgarlön är ett av flera regeringsförslag som skrämt investerare. Milanobörsen har sedan vårens topp i maj fallit nästan 15 procent. Samtidigt har den så kallade spreaden mellan tyska och italienska statsobligationer stigit rejält, vilket ses som ett tecken på ökad oro för det högt skuldsatta Italien på finansmarknaderna.

Ekonomiprofessorn Giovanni Tria har bidragit till att lugna marknaderna sedan han fick finansministerposten. Han har lovat att Italien ska stanna kvar i eurosamarbetet och har talat om vikten av att minska skuldsättingen och hålla underskottet i schack. I slutet av augusti bedyrade han att regeringen inte planerar att bryta EU:s 3-procentsgräns för budgetunderskottet och att statsskulden i förhållande till BNP ska minska.

I fredags uppgav eurogruppens ordförande Mario Centeno att den italienska regeringen lovat att följa EU:s budgetregler, enligt nyhetsbyrån Direkt. 

Lundin Mining meddelar dödsfall i Neves Corvo-gruvan

Gruvbolaget Lundin Mining meddelar att en anställd hos en materialhanteringsentreprenör har avlidit i bolagets Neves Corvo-gruva, Portugal, under fredagskvällen.

Händelsen beskrivs av Lundin Mining som en ”isolerad incident under jorden” som inträffade när personen körde en del av en mobil utrustning.

”Det är med djup sorg som vi rapporterar den tragiska förlusten av en entreprenörskollega. Våra tankar går till familjen, vännerna och vårt Neves Corvo-team i denna svåra tid. Säkerheten för våra anställda och entreprenörer är fortfarande vår högsta prioritet”, säger Lundin Minings vd Peter Rockandel enligt pressmeddelandet.

Relevanta tillsynsmyndigheter har underrättats och verksamheten i gruvan har tillfälligt avbrutits, skriver Lundin Mining vidare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera