1515

Uppgifter: Astras vaccin skyddar sämre mot sydafrikansk mutation

Astra Zenecas covid-19-vaccin ser ut att ha sämre skydd mot den sydafrikanska virusvarianten, enligt en studie som ska publiceras på måndag, rapporterar Financial Times. Uppgiften bekräftades senare av läkemedelsbolaget.

Foto:Frank Augstein

Vaccinet verkar enligt tidningen inte erbjuda skydd mot mild eller måttlig sjukdom orsakad av den virusvariant som först identifierades i Sydafrika, något som preliminära studier pekar på.

I studien har över 2 000 personer ingått. Ingen av dem har dött eller hamnat på sjukhus, men resultatet visar på minskad effekt mot den så kallade 501Y.V2-virusvarianten.

Astra Zeneca AZN -0,1% Dagens utveckling ville först inte kommentera uppgifterna, men sa senare under helgen i ett uttalande att man inte har kunnat fastställa vaccinets effekt på svår sjukdom orsakad av den sydafrikanska varianten i studien, eftersom de flesta av deltagarna i studien var unga, friska vuxna.

”Vi tror att vårt vaccin kan skydda mot svår sjukdom, eftersom neutraliserande antikroppsaktivitet motsvarar den för andra covid-19-vacciner som har visat aktivitet mot svårare sjukdom, särskilt när doseringsintervallet är optimerat till 8-12 veckor”, uppgav Astra Zeneca.

Bolagets vaccin är inte det enda som visat sig ha problem att bekämpa den sydafrikanska varianten, som även har upptäckts i andra länder. Johnson & Johnson och Novavax har rapporterat liknande uppgifter, och även Biontech/Pfizer har uppgett att de har sett i laboratorietester att deras vaccin är något mindre effektivt, skriver Financial Times.

Astra Zeneca utvecklar vaccinet tillsammans med Oxfords universitet, och enligt läkemedelsbolaget har man börjat anpassa vaccinet mot den sydafrikanska varianten. Enligt bolaget ska det vara klart för leverans till hösten om det behövs. 

I förra veckan rapporterades att Astra Zenecas vaccin biter på den brittiska mutationen av viruset.

 


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?