Annons

Uppgifter: Astra Zeneca föreslår sammanslagning med Gilead

Astra Zeneca har närmat sig amerikanska läkemedelsbolaget Gilead Sciences för en sammanslagning. Om affären går i lås är det en rekordaffär.

Enligt uppgifter till Bloomberg News ska Astra Zeneca ha varit i kontakt med Gilead Sciences sedan en månad tillbaka för samtal om en sammanslagning.

Några detaljer för affären är ännu inte kända.

Gilead Sciences ska, enligt Bloomberg News, ha diskuterat en möjlig fusion med rådgivare, men några formella samtal är ännu inte inledda.

Enligt källor till Bloomberg är Gilead Sciences inte intresserade av en stor sammanslagning för tillfället. Strategin är istället att ingå i partnerskap och göra mindre förvärv. 

Gilead Sciences står bakom läkemedlet Remdesivir som haft en central roll i den amerikanska coronadebatten kring läkemedel som kan lindra covid-19. 

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Remdisivir för användning inom sjukvården under pandemins nödläge. 

USA:s hälsomyndighet NIH har visat att det experimentella läkemedlet har effekt vid behandling av covid-19. 

Det har fått bolagets aktie att stiga ordentligt under året.

Tidigare i veckan rapporterade Astra Zeneca att bolaget uppnått ”lovande kliniska förbättringar” för patienter med covid-19 som behandlats med blodcancerläkemedlet Calquence.

Läkemedelsbranschen rusar för att ta fram ett vaccin mot viruset, samtidigt som världens länder rustar för att kunna hantera massvaccinering. 

Astra Zeneca har licensierat ett vaccin framtaget vid Oxford-universitetet, men det är ännu osäkert om vaccinet fungerar. 

Stalltipset från flera experter är att det kommer ta mellan ett och ett och ett halvt år att få fram ett effektivt vaccin.

Astra Zeneca har ett börsvärde på cirka 140 miljarder dollar, och Gilead Sciences på 97 miljarder dollar. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?