Annons

Uppgifter: Årets löneökning fryser inne

Det blir inga retroaktiva lönepåslag i år. Medlarna kommer enbart fokusera framåt, enligt vad TT erfar.

Industrins löneförhandlingar väntas gå i mål i helgen och sätta an tonen för hela arbetsmarknaden.

Foto:JESSICA GOW / TT

31 oktober löper löneavtalet i industrin ut. Det skulle ha tecknats nya avtal i våras, men sköts upp i sju månader i spåren av coronapandemin. Under tiden har avtalet bara löpt på, men utan några löneökningar.

En av de stora frågorna har därför varit: Ska arbetsgivarna betala ut retroaktiva lönepåslag för det gångna halvåret? 

Arbetsgivarna har varit benhårda. Löneökningar, när ekonomin rent allmänt gått kräftgång och för vissa tjänstebranscher helt kraschat, finns inte på kartan. Visserligen har industrin till stora delar återvänt till mer normala nivåer, men eftersom industrin de senaste dryga 20 åren satt det så kallade lönemärket för resten av arbetsmarknaden är trycket från arbetsgivarna i andra branscher hårt – ”vi har absolut inte råd med några löneökningar retroaktivt”.

Och enligt vad TT erfar så lär det heller inte bli några löneökningar i år. Medlarna i industriförhandlingarna, de så kallade opartiska ordförandena (opo) kommer att lägga ett lönebud som bara tittar framåt. 

Därmed kan nog få löntagare på den svenska arbetsmarknaden, som har centrala kollektivavtal att förlita sig på, räkna med några extra hundralappar i år. 

I förra veckan lade opo fram ett första bud på 4,5 procent i löneökningar under 29 månader, det vill säga fram till sista mars 2023. För lite, blev industrifackens svar men okej enligt arbetsgivarna.

I helgen väntas ett slutbud, som enligt gängse spelregler kommer att vara högre än det första budet. Och enligt vad parterna uppger för TT är förutsättningarna hyfsat goda att ro i hamn ett avtal, även om de fortfarande står en bra bit från varandra.

Förhandlingar pågår in i det sista och opo lär inte lägga något slutbud förrän de vet att båda parter kommer att kunna säga ja.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?