1515
Annons

Uppgifter: Apple investerar miljardbelopp i Kia för biltillverkning

Apple kommer enligt sydkoreanska medier investera 3,6 miljarder dollar i Kia Motors, ett av dotterbolagen i Hyundai-koncernen, för tillverkning av bilar.

Foto:Mark Lennihan

Kia Motors aktie handlades upp med tvåsiffriga procenttal på onsdagsmorgonen, efter att tidningen Dong A Illbo rapporterat om att förhandlingar pågår mellan bolaget och Apple.

Inga källhänvisningar gavs i den uppmärksammade artikeln, men flera andra internationella affärsmedier har rapporterat om uppgifterna.

Ett datum för att signera avtal har satts ut till den 17 februari och målet är att Apple ska kunna leverera sina första bilar 2024, enligt tidningen.

Det initiala målet är att Apple ska kunna tillverka 100.000 bilar per år.

Så väl Apple som Kia har avböjt att ge några kommentarer om uppgifterna.

I januari gick dock Hyundai först ut med uttalanden om att förhandlingar inletts med Apple, men därefter omformulerade Hyundai och hävdade att det inte skett några regelrätta förhandlingar utan att det bara rört sig om ”kontakter” mellan bolaget och Apple.

Kia-aktien befinner sig för närvarande på sin högsta nivå sedan 1997, efter att kursen också stegrat vid förra tillfället när Apple-rapporteringen kom på tapeten.

Volkswagen utesluter inte börsnotering av batteriverksamhet

Tyska fordonsjätten Volkswagens finanschef Arno Antlitz säger till Reuters att man inte utesluter en börsnotering av sin batteriverksamhet. I nuläget överväger man att ingå olika partnerskap de kommande 1-2 åren som ett första steg.

”Vi utesluter inte en börsnotering av batterienheten, men den finansiella flexibilitet som vi fick idag gör det möjligt för oss att ytterligare stärka vårt arbete inom enbart batterier. Sedan kommer vi att överväga att lägga till strategiska partners senare”, sade Antlitz till Reuters.

Vidare avfärdade Antlitz att dagens börsnotering av Porsche kommer leda till en notering av Audi. Istället kommer fokus ligga på en eventuell notering av batteriverksamheten. 

Volkswagen har avsatt 20 miljarder euro för investeringar i dess batteriverksamhet.

Arno Antlitz sade också att han förväntar sig att chipbristen består in i 2024.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera