Annons

Uppgift: USA försökte spionera kring Jas Gripen

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har genom danska datakablar försökt spionera på försvarskoncernen Saab. Det rapporterar Danmarks Radio.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Public service-bolaget hänvisar till uppgifter från en visselblåsare i Forsvarets Efterretningstjeneste, den danska motsvarigheten till Försvarets radioanstalt (FRA), och flera anonyma källor. Spionaget ska under perioden 2012—2015 ha riktats mot danska myndigheter och företag men också mot aktörer i andra länder, däribland Sverige och Saab.

En viktig del av spionaget ska ha handlat om det danska beslutet om köp av nya stridsflygplan, som fattades 2015 och 2016.

Valet föll till slut på amerikanska F-35, i konkurrens med bland andra Saabs Jas Gripen. Enligt visselblåsaren har NSA försökt skaffa information om Jas Gripen via datakablar till och från Danmark, som man sökt igenom med programmet Xkeyscore. 2013 blev Xkeyscore känt för allmänheten genom den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, och programmet beskrevs som ”spionernas Google” och ”det mest kraftfulla redskapet för övervakning”.

Saabs kommentar till uppgifterna är kortfattad:

”Utifrån de knapphändiga uppgifter som SVT presenterat för oss samt det som går att läsa i dansk media, kan vi inte utesluta att aktörer i den här frågan har en egen underrättelseagenda i syfte att skapa konflikt. Informationen vi får går inte ihop. Det gör att Saab i detta läge inte vill kommentera frågan närmare eller kan bedöma om det är vår sak att uttala oss”, skriver kommunikationschef Sebastian Carlsson till TT.

Säkerhetspolisen, som tagit del av medieuppgifterna, konstaterar att det pågår olika typer av angrepp och hot mot Sverige hela tiden.

”Det finns ett stort intresse från andra stater vad gäller teknologi och forskning, där svensk försvarsindustri är intressant. Angreppen har blivit allt vanligare under de senaste åren”, säger Säpos presschef Karl Melin.

TT: De här uppgifterna om amerikanskt spionage, var det något ni kände till sedan tidigare?
”Jag har inte möjlighet att svara på det.”

Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys, skriver i ett mejl till TT att han inte kan bedöma de aktuella uppgifternas riktighet, men att de är är fullt rimliga” utifrån hur denna typ av samarbeten är uppbyggda.

”Spionerar man på sina vänner och allierade? Det enkla och entydiga svaret är ja. Signalspaning bedrivs på detta sätt och även 'vänner' kan vara viktiga underrättelsemål. Saab är en stor exportör av militär högteknologi, ibland i konkurrens med amerikanska företag”, skriver Agrell.

Han konstaterar att så länge NSA:s underrättelseinhämtning sker ”utanför Sverige och utan svenska myndigheters medverkan finns det inte mycket Sverige kan göra åt saken annat än att stärka informationssäkerheten och undvika elektronisk kommunikation i känsliga ärenden.”

Hos försvarsminister Peter Hultqvist (S) är det locket på om uppgifterna.

”Försvarsministern avstår från att kommentera därför att det kommer från anonyma källor”, säger pressekreteraren Toni Eriksson till TT.

FRA, vars uppgift är att skydda det svenska cyberförsvaret, vill inte svara på några frågor. 

”Vi har tagit del av uppgifterna i medierna i kväll, men vi har inga kommentarer till detta”, skriver kommunikationschef Ola Billger i ett sms.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?