1515
Annons

Uppgift: USA försökte spionera kring Jas Gripen

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har genom danska datakablar försökt spionera på försvarskoncernen Saab. Det rapporterar Danmarks Radio.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Public service-bolaget hänvisar till uppgifter från en visselblåsare i Forsvarets Efterretningstjeneste, den danska motsvarigheten till Försvarets radioanstalt (FRA), och flera anonyma källor. Spionaget ska under perioden 2012—2015 ha riktats mot danska myndigheter och företag men också mot aktörer i andra länder, däribland Sverige och Saab.

En viktig del av spionaget ska ha handlat om det danska beslutet om köp av nya stridsflygplan, som fattades 2015 och 2016.

Valet föll till slut på amerikanska F-35, i konkurrens med bland andra Saabs Jas Gripen. Enligt visselblåsaren har NSA försökt skaffa information om Jas Gripen via datakablar till och från Danmark, som man sökt igenom med programmet Xkeyscore. 2013 blev Xkeyscore känt för allmänheten genom den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, och programmet beskrevs som ”spionernas Google” och ”det mest kraftfulla redskapet för övervakning”.

Saabs kommentar till uppgifterna är kortfattad:

”Utifrån de knapphändiga uppgifter som SVT presenterat för oss samt det som går att läsa i dansk media, kan vi inte utesluta att aktörer i den här frågan har en egen underrättelseagenda i syfte att skapa konflikt. Informationen vi får går inte ihop. Det gör att Saab i detta läge inte vill kommentera frågan närmare eller kan bedöma om det är vår sak att uttala oss”, skriver kommunikationschef Sebastian Carlsson till TT.

Säkerhetspolisen, som tagit del av medieuppgifterna, konstaterar att det pågår olika typer av angrepp och hot mot Sverige hela tiden.

”Det finns ett stort intresse från andra stater vad gäller teknologi och forskning, där svensk försvarsindustri är intressant. Angreppen har blivit allt vanligare under de senaste åren”, säger Säpos presschef Karl Melin.

TT: De här uppgifterna om amerikanskt spionage, var det något ni kände till sedan tidigare?
”Jag har inte möjlighet att svara på det.”

Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys, skriver i ett mejl till TT att han inte kan bedöma de aktuella uppgifternas riktighet, men att de är är fullt rimliga” utifrån hur denna typ av samarbeten är uppbyggda.

”Spionerar man på sina vänner och allierade? Det enkla och entydiga svaret är ja. Signalspaning bedrivs på detta sätt och även 'vänner' kan vara viktiga underrättelsemål. Saab är en stor exportör av militär högteknologi, ibland i konkurrens med amerikanska företag”, skriver Agrell.

Han konstaterar att så länge NSA:s underrättelseinhämtning sker ”utanför Sverige och utan svenska myndigheters medverkan finns det inte mycket Sverige kan göra åt saken annat än att stärka informationssäkerheten och undvika elektronisk kommunikation i känsliga ärenden.”

Hos försvarsminister Peter Hultqvist (S) är det locket på om uppgifterna.

”Försvarsministern avstår från att kommentera därför att det kommer från anonyma källor”, säger pressekreteraren Toni Eriksson till TT.

FRA, vars uppgift är att skydda det svenska cyberförsvaret, vill inte svara på några frågor. 

”Vi har tagit del av uppgifterna i medierna i kväll, men vi har inga kommentarer till detta”, skriver kommunikationschef Ola Billger i ett sms.


Recession på allas läppar i Davos

Recessionen är inte här nu, men om kriget inte får ett oväntat snart slut lär vi komma dit. Det är private equityjätten Carlyles medgrundare och ordförande David Rubenstein slutsats. Samtidigt anser att aktiemarknadens oro är en överreaktion.  

”Det finns goda chanser för att investerare nu.”

Jane Fraser och David Rubenstein på WEF i Davos.
Jane Fraser och David Rubenstein på WEF i Davos.Foto:Hollie Adams, Carolyn Kaster, Gian Ehrenzeller

”R-ordet”, recession, är på allas läppar på Världsekonomiskt forum i Davos. Tungviktaren och multimiljardären David Rubenstein, som grundade the Carlyle Group, private equitybolaget med 325 miljarder dollar i sina fonder, säger att allt beror på kriget i Ukraina.

”Alla recessioner är inte lika. Den kan vara mild eller svår.  Och ingen innebär slutet. Det här blir en mild recession”, säger han, och tillägger att det gäller - om inte kriget i Ukraina blir långdraget. 

Vi har varit med om betydligt värre kriser, som covid och dot.com-krashcen, menar han.

Och även om utvecklingen på den amerikanska börsen är den svagaste på 20 år, och techjättarna rasat till synes handlös, är det fel att oroa sig för en ny dot.com-krasch. 

”Vid den kraschen hade vi internetbolag utan intäkter som aldrig borde ha börsnoterats. Netflix är en helt annan sak. Det kanske inte var värt vad det var tidigare, men det är värt mer än nuvarande värdering. Det är en god chans för investerare att köpa på botten ”, säger han och nämner även Amazon som ett bolag han beundrar. 

Till saken hör möjligen att David Rubenstein också har medgett att han tackat nej till att bli en av de första investerarna i både Facebook - hans livs största misstag, har han kallat det - och Amazon. 

”Det finns en hel del bra köptillfällen nu. Men spacarna kan ha varit ett fenomen som inte kommer tillbaka”, spår han.  

David Rubinstein deltog i Davos även i en panel med Citis vd Jane Fraser, som anser att börsreaktionen delvis varit sund. Investerarna har inte spurtat mot dörren. 

 ”Det har varit en ganska konstruktiv korrektion”, sa hon, 

Nu handlar allt om tre R: Ryssland, recession och räntor.

I USA är det räntorna som är huvudnumret, men eftersom konsumenterna har buffertar behöver det inte bli så farligt, anser hon. 

”Men Europa är mitt i stormen, med stora problem med leverantörskedjor och kriget. Jag är ganska säker på att det blir recession, men jag hoppas jag har fel”, säger hon. 

Globalt är det livsmedelskrisen som oroar henne mest. 

”Det är den stora faran. Väldigt många kommer att gå hungriga”, sa hon. 

Med i panelen var även IMF-chefen Kristalina Georgieva som också oroade sig mest för livsmedel. 

”2022 blir ett tufft år. Oljepriset har sjunkit, men livsmedelspriserna fortsätter att stiga och stiga. Vi kan klara oss utan bensin, men vi måste äta varje dag. Jag vill inte vara för negativ: vår prognos är en tillväxt på 3,6 procent , det är en lång väg till global recession. Men i vissa länder har vi redan recession”, sa hon. 

Inflationen är ständigt närvarande i Davos. François Villeroy de Galhau chef franska centralbanken, fick frågan om inte centralbankerna feldiagnostiserat inflationen, när den betecknades som övergående, och att man nu tar till för dramatiska åtgärder. 

”Det är inte en dramatisk förändring av penningpolitiken, det är en dramatisk förändring i omvärlden”, konstaterade han, som anser att fokus är för mycket på de väntade räntehöjningarna i juli och september. 

”Nästa steg är mer viktigare. Vi har en karta”, sa han hemlighetsfullt. 

David Rubenstein konstaterade att det vore dumt att inte tro att covidstimulanserna skulle ge en kraftig inflation - och att kriget sedan satt systemet ur spel. 

”Det går fort att få inflation men att det tar betydligt längre tid att bli av med den”, sa han. 

Om han inte tror på spacar så är kryptovalutor mer intressant, verkar han tycka. 

”Det är en illusion att man kan investera i något som har hög avkastning och låg risk. Men om krypto är värt x eller y är inte alltid det viktiga, det är att staten inte vet vad du har.” 

Att man gömma investeringar från regeringar är en orsak till att krypto kommer att finnas kvar, sa han. 

”Det som motiverar människan är att hålla sig vid liv, få barn - och undvika skatt.”  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?