1515

Uppgift om fler Rysslandskontakter i Trump-kampanj

Donald Trumps kampanjstab ska ha varit i hemlig kontakt med tjänstemän och andra personer nära den ryska regeringen vid minst 18 ytterligare tillfällen under valrörelsen mellan april och november 2016 - utöver vad som tidigare varit känt, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

Bild:AP

Uppgifterna kommer bara timmar efter att den tidigare FBI-chefen Robert Mueller utsetts till särskild åklagare för att utreda Rysslands inblandning i fjolårets amerikanska presidentval - och huruvida Trumpkampanjen och Moskva agerade i maskopi.

President Donald Trump själv säger att han vill se en snabb utredning, och att den kommer att visa att hans kampanj inte samarbetat med Ryssland.

Sex av de tidigare okända kontakterna mellan Trumpkampanjen och Ryssland ska ha varit telefonsamtal mellan Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak och Michael Flynn, som en kort tid var Trumps nationelle säkerhetsrådgivare, innan han avskedades.

Reuters skriver också att en ukrainsk oligark ska ha varit inblandad i kontakterna. Ett av syftena ska ha varit att inrätta en hemlig kommunikationskanal mellan Trump och den ryske presidenten Vladimir Putin.

Tillsättningen av den särskilde åklagaren Robert Mueller sker i ljuset av att kraven växt på att någon utanför justitiedepartementet ska hantera den politiskt laddade utredningen.

"Jag accepterar detta ansvar och kommer att uppfylla det enligt bästa förmåga", säger han i ett uttalande, enligt CBS News.

Pressen på att få reda på sanningen om Trumps eventuella Rysslandskoppling har ökat sedan han i förra veckan avskedade FBI-chefen James Comey, som ledde utredningen av frågan.

Amerikanska underrättelsetjänsten sade tidigare i år att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet. Trump är dock säker på att ingen koppling till hans egen stab kommer att hittas.

"Som jag har sagt många gånger tidigare kommer en grundlig utredning att bekräfta vad vi redan vet - det fanns ingen samverkan mellan min kampanj och någon utländsk part", säger han i ett uttalande.

Men frågorna är många. I veckan publicerade tidningen The New York Times uppgifter om att Trump bett FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen mot Michael Flynn. Uppgiften om försöket att påverka Comey kommer från en minnesanteckning som Comey skrev kort efter ett möte med Trump, dagen efter det att Flynn fick sparken i februari, enligt källor inom FBI som sett dokumentet.

"Han är en bra kille. Jag hoppas att du kan släppa det här", ska Trump ha sagt enligt källorna.

Enligt Vita huset fick Flynn sparken för att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

"Mitt beslut (att utse en särskilt åklagare) handlar inte om att ett brott har begåtts eller att åtal är berättigat. Jag har inte fattat några sådana beslut", säger Rod Rosenstein, USA:s ställföreträdande justitieminister i ett uttalande.

"Jag bestämde mig för att en särskilt åklagare är nödvändig för att det amerikanska folket ska ha fullt förtroende för resultatet", säger han.

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan säger att han välkomnar utnämnandet av Robert Mueller till särskild åklagare. Han säger att representanthusets utredning fortsätter. Ryan får medhåll av Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, som säger att tillsättandet av en särskild åklagare är "väldigt välbehövligt", och säger att Mueller "är rätt slags typ" för en sådan.

"Mueller är ett utmärkt val. Oklanderliga referenser. Bör kunna accepteras brett", twittrar Jason Chaffetz, republikansk ordförande i representanthusets revisionsutskott. Han säger dock till Fox News att han inte har sett några bevis på den eventuella kopplingen till Ryssland som Mueller nu ska utreda.


Innehåll från Contour DesignAnnons

Så ser man till att anställda arbetar ergonomiskt hemifrån

Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.
Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.

Musarm, nackont och ryggsmärtor. Listan på negativa effekter av dålig ergonomi kan göras lång. Under pandemin har många anställda drabbats hårt och som arbetsgivare har man ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats oavsett om man arbetar distans eller på kontoret. Med Contour Designs ergonomiska produkter minskas smärta och spänningsskador – arbetet blir även mer effektivt. 

För bara ett antal år sedan var det bara de som fick läkarintyg som berättigades hjälpmedel som förbättrar ergonomin på arbetsplatsen. Men mycket har förändrat sen dess och svenskarna tänker mycket på sin hälsa. Många vill jobba preventivt mot skador, men faktum är att anställda landet över har fått en försämrad ergonomi under pandemin.

– Även om vi har kommit långt så är det mycket som måste göras. Många som vi pratar med har inte de hjälpmedel som behövs för att underlätta arbetet. När pandemin kom så prioriterades det att få hem dator och skärm, och i bästa fall skrivbord och stol, men inte den viktiga kringutrustningen, säger Anna Engström, KAM på Contour Design. 

– Arbetsgivaren har ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats var man än befinner sig. För att underlätta det erbjuder vi ergonomiska kvalitetsprodukter som möss och tangentbord. När vi utvecklat våra produkter har vi inte endast fokuserat på att de ska lindra smärta, utan även förebygga den, säger Minna Snickars, KAM på Contour Design. 

Förebygg sjukfrånvaron och spara pengar

Att köpa in ergonomiska produkter till sina anställda innebär att man arbetar preventivt med att minska sjukfrånvaro. Det gynnar inte bara medarbetare ekonomiskt men också företaget som stort.

– Det finns mycket pengar att spara för företaget om man jobbar preventivt. En studie från Sintef visar att 17% av anställda sjukskriver sig längre än två veckor. En genomsnittlig kostnad för företag är 13 000 kronor per sjukvecka. Bara det talar sitt klara språk, säger Minna Snickars. 

Prova på gratis och märk skillnaden

Om man själv vill märka den stora skillnaden på vanliga och ergonomiska kringprodukter kan man få prova produkter från Contour Design gratis i 14 dagar. Det går till som så att man blir kontaktad av Contour eller en vald återförsäljare, där de stämmer av vilka behov som finns och vilken modell som passar bäst. 

– Hela 99% av de som testar ett centrerat styrdon som RollerMouse uppger en minskning av smärta och obehag. Hela 65% uppger också att en ergonomisk mus ökar effektiviteten med 65%, säger Anna Engström.

Om man vill fånga in hela arbetsplatsen, så är Contour Designs Travel Kit perfekt.

– I det får man med ett laptopstöd så att man kommer upp med nacken, vår suveräna ergonomiska mus RollerMouse Red Plus och Balance tangentbord. Tillsammans gör de här produkterna otroligt mycket för ergonomin. Som ett komplement till detta, när man är på språng, på resan eller vid kortare möten, rekommenderar vi Contour RollerMouse mobile. En liten, lätt och kompakt RollerMouse med samma funktionalitet som de övriga RollerMouse modellerna. Även den kan man få prova gratis. Nio av tio som provar våra produkter väljer att behålla dem, avslutar Anna Engström. 

Vill du prova gratis i 14 dagar?

Om Contour Design

Contour Design utvecklar kvalitetsprodukter som hjälper dig arbeta säkert vid din dator utan risk för fysisk smärta eller skador. Vi tar hänsyn till människors skillnader, beteende och vanor i bra design. Ergonomi är inte en enskild lösning, utan snarare en kombination av bra och effektiv utrustning, variation, flexibilitet och bra vanor.

 

Mer från Contour Design

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contour Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?