1515

Uppgift: Kim Jong-Un avrättar personal efter USA-möte

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un verkar mer missnöjd än tidigare känt med samtalen med USA:s president Donald Trump i februari.

Högt uppsatta medarbetare som varit inblandade i förhandlingarna syns inte längre till.

Foto:AP

Kim Jong-Uns särskilda USA-sändebud Kim Hyok-Chol och diktatorns närmaste man Kim Yong-Chol, som lett relationerna med Sydkorea och USA, är inte längre kvar på sina poster.

Enligt uppgifter till den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo har den förstnämnde blivit avrättad och den senare ska ha satts i arbetsläger.

Ytterligare tre medarbetare, som alla var närvarande vid toppmötet i Vietnams huvudstad Hanoi i februari, har satts i arbetsläger.

I april rapporterade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Kim Yong-Chol avsatts, då utan förklaring. Enligt de nya uppgifterna anklagas han för att ha spionerat för USA:s räkning, rapporterar Reuters.

Sanningshalten i de nya uppgifterna är svårbedömd, enligt Nordkoreaexperten Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

”När man får höra de här oerhört spektakulära ryktena ska man nog vara försiktig med att dra för stora växlar”, säger han.

”Men det har skett en förändring i systemet, från säkerhetstjänsten till utrikesministeriet. De gamla förhandlarna är mer eller mindre utbytta. Men om de har avrättats eller inte, och i så fall hur många, är spekulation”.

Efter ett till synes fruktbart möte mellan Nordkorea och USA i fjol, då händer skakades och avtal slöts, strandade relationen när Kim Jong-Un och Donald Trump möttes igen i februari. Sammankomsten avbröts i förtid, och den nordkoreanska regeringen beskyllde sedan USA, dess utrikesminister Mike Pompeo och nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton för att ha skapat "ett klimat av fientlighet och misstroende".

Att det sedan skedde en utrensning – med avrättningar eller inte – inom den nordkoreanska regeringen kan tolkas som att Kim Jong-Un fått en felaktig bild av förhandlingsläget, säger Niklas Swanström.

”Jag skulle tolka det som att det finns ett missnöje i Nordkorea med hur förhandlingarna sköttes på lägre nivå. Det här var inte alls vad Kim Jong-Un hade förväntat sig. Det verkar som att förhandlingsteamet som åkte till Washington innan Hanoimötet gjorde felbedömningar och gav Kim Jong-Un information som han upplever som felaktig.

I Sydkorea finns alltjämt förhoppningar om att samtalen mellan Nordkorea och USA ska återupptas.

Den 14 juni kommer Sydkoreas president Moon Jae-In till Sverige på ett statsbesök. Det är troligt att Nordkorea, där Sverige har en ambassad och agerar som diplomatiskt ombud för USA, kommer att diskuteras.

”Jag tror att det man framför allt kommer att diskutera är Sveriges roll och vad Sverige kan göra. Sydkoreanerna är väldigt intresserade av vad Sverige vet och inte vet”, säger Niklas Swanström.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?