ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgift: ABB nära avslut i Hitachi-affär

  • Foto: Ennio Leanza

ABB närmare sig ett avslut i affären av 80 procent av sin kraftnätsdivision Power Grids till japanska konglomeratet Hitachi. Parterna förväntas offentliggöra affären under måndagen, enligt källor till Bloomberg.

Som Di tidigare har rapporterat handelsstoppades ABB under onsdagen efter rykten om att kraftnätsdivisionen Power Grids är på väg att säljas till Hitachi. Industrikoncernen bekräftade senare pågående diskussioner med den japanska potentiella köparen. 

Enligt tidigare uppgifter till den japanska tidningen Nikkei ska affärsområdet knoppas av till ett separat bolag där Hitachi inledningsvis ska köpa 50 procent med avsikten att så småningom ta över helt.

Affären skulle ge Power Grids ett värde på närmare 100 miljarder kronor, enligt källor till Bloomberg. Värderingen är i linje med exempelvis JP Morgans tidigare bedömning.

Källor till Bloomberg uppgav på söndagen att affären förväntas nå ett avslut redan på måndagen. Representanter för ABB har valt att inte kommentera uppgifterna, enligt nyhetsbyrån.

ABB:s näst största ägare efter familjen Wallenbergs Investor, Christer Gardells aktivistfond Cevian har länge förespråkat att industrikoncernen styckas upp, något som nu alltså kan komma att bli verklighet.

Investor äger 10,7 procent av aktierna i ABB, medan Cevian äger 5,3 procent.

Hitachi och ABB har sedan 2014 haft ett strategiskt samarbete och ABB uppgav i ett pressmeddelande på onsdagen att detta samarbete nu är på väg att "expanderas och omdefinieras".

Ett uppköp av Power Grids skulle göra Hitachi till andra största aktör inom tung elektronik, efter General Electric. Bolagets kraft- och energiverksamhet är i huvudsak koncentrerad till Japan med intäkter för det brutna räkenskapsåret fram till sista mars i år på motsvarande 36,3 miljarder kronor och en rörelsemarginal strax under 6 procent. ABB-affären är en del i strategin att öka marginalen till 10 procent till 2021.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies