Uppgångarna tilltar på Wall Street – uppåt för kryssningsbolag

New York-börserna tog ytterligare fart uppåt under måndagseftermiddagen efter att inköpschefsindex för USA:s tjänstesektor kommit in långt över förväntningarna. 

Kryssningsbolagen avancerar kraftigt på en uppdaterad prognos om ett återupptagande av färjetrafiken. 

Foto:Colin Ziemer

Vid 17-tiden stiger Dow Jones industriindex 1,1 procent och breda S&P 500 samt tekniktunga Nasdaq kompositindex med 1,2 procent.

New York-börserna tog ett kliv uppåt i samband med beskedet att ISM:s tunga inköpschefsindex för tjänstesektorn studsat upp till rekordnivåer i mars. Statistiken publicerades en halvtimme efter börsöppningen, eller klockan 16 svensk tid. 

Indexet ökade från 55,3 i februari till 63,7 i mars och steg därmed för tionde månaden i rad. Utfallet i mars är det högsta som någonsin registrerats i ISM:s mätningar och var långt över förväntningarna på 59,2, enligt en sammanställning från Trading Economics. 

Dessförinnan hade marknaden välkomnat starka arbetsmarknadssiffror som kom in på långfredagen. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 916.000 personer i mars, vilket var klart över analytikernas medianprognos på 660.000 personer, enligt Bloombergs sammanställning.

Kryssningsbolagen Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line och Carnival stiger mellan 4,2 och 8 procent efter att den amerikanska folkhälsomyndigheten, CDC, uppdaterat prognosen för ett återupptagande av färjetrafiken. Myndigheten anger dock inte ett specifikt datum.

Kursrallyt i Tesla har avtagit något under eftermiddagen. Elbilstillverkaren rusade nästan 7 procent vid öppningen, men vid 17-tiden noterar aktien en uppgång om 5 procent.

Tesla levererade 185.000 fordon under det första kvartalet, vilket var en ny rekordnotering för bolaget. 

Nynoterade datorspelsbolaget Roblox avancerar 4,5 procent. Storbankerna Goldman Sachs och Morgan Stanley har inlett bevakning av aktien med en ”köp” respektive ”övervikt”-rekommendation.

Sociala nätverkstjänsten Pinterest förhandlar med fotoappen VSCO om ett potentiellt uppköp, rapporterar New York Times. Det framgår ingen potentiell köpeskilling för affären, men onoterade VSCO värderades nyligen till 550 miljoner dollar, motsvarande runt 4,8 miljarder kronor. 

Pinterest stiger 1,6 procent på måndagseftermiddagen. 

Den amerikanska regeringen gav under påskhelgen läkemedelsbolaget Johnson & Johnson hela ansvaret för vaccintillverkningen i en fabrik i Baltimore som ägs av kontrakttillverkaren Emergent Biosolutions, EBS. Hädanefter kommer endast Johnson & Johnsons vaccin mot coronaviruset att tillverkas i anläggningen. 

Åtgärden från regeringen kommer till följd av att EBS för några veckor sedan blandade ihop ingredienserna för Johnson & Johnsons och Astras Zenecas vaccin, som båda tillverkades i fabriken, vilket förstörde en vaccinomgång.

Johnson & Johnson avancerar 0,9 procent medan EBS backar 3 procent på måndagen. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?