Annons

Uppgång på bred front – flyg, stål och it bland vinnarna

New York-börserna inledde den nya handelsveckan med uppgång på bred front. Vissa it-, flyg- och stål-bolag gick extra starkt på måndagen.

Dow Jones industriindex stängde 1,6 procent högre på nivån 25.709, det bredare S&P 500 ökade 1,2 procent till 2.780 och även Nasdaq kompositindex steg 1,2 procent till 7.421. USA-börserna fortsatte därmed att avancera efter att i fredags ha lyft 1,4-1,8 procent medan räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen då sjönk 5 punkter. Samma statspappersränta fortsatte ned 1 punkt till 2,86 procent. 

Fed-chefen i St. Louis, James Bullard, sade i ett tal på måndagen att låga räntor, av flera anledningar, sannolikt kommer vara önskvärda under hela Feds prognosperiod. Fed-tal väntas överlag hamna i fokus under den nya veckan då Fed-chefen Jerome Powell ska hålla anföranden inför kongressen kommande dagar.

Bland enskilda sektorer hjälptes stål av att Donald Trump vill gå på den hårda linjen avseende importtullar på stål och aluminium. AK Steel och US Steel ökade 2 till 3 procent.

En annan vinnare var halvledarbolaget Qualcomm med strax under 6 procents uppgång. Enligt Reuters vill Qualcomm ha en dialog med tidigare budgivaren Broadcom. Då den tidigare budnivån anses vara för låg vill Qualcomm diskutera prisnivån.

Inom teknikrelaterat avancerade HP runt 6 procent och AMD, Cisco samt Intel samtliga kring 3 procent. Apple-aktien stängde 2 procent högre. Warren Buffett sade sig ha fortsatt förtroende för bolaget och angav att hans investmentbolag Berkshire Hathaway fortsätter att köpa aktien. Enligt Bloomberg News planerar vidare Apple att lansera en trio av nya smartphones senare under 2018. 

Berkshire Hathaway äger i nuläget flygbolagsaktier till ett värde på omkring 200 miljarder dollar. Finansmannen Warren Buffett uppgav till CNBC att han inte utesluter ett köp av ett flygbolag. American Airlines, Delta, Air Canada och United Continental lyfte mellan 2 och 4 procent.

Berkshire Hathaways aktie stärktes omkring 4 procent sedan bolaget under helgen släppt sin årssammanfattning. Denna visade att konglomeratets substansvärde ökade med 13 procent under det fjärde kvartalet 2017, hjälpt av en minskad skatteskuldbörda i spåren av den amerikanska skattereformen.

Walt Disney meddelade i helgen att biljettförsäljningen till filmen Black Panther hittills har gått starkt. Filmstudio- och nöjeskoncernens aktie avancerade 2,4 procent.

Inom filmrelaterat klättrade streaming-aktören Netflix nära 3 procent till ny kursrekordnivå kort under 300 dollar. På ett år har Netflix mer än dubblats och under 2018 har aktien lyft drygt 50 procent, hjälpt av ett starkt bokslut för 2017.

Tv-bolagsaktören Discovery, som rapporterar siffror för det fjärde kvartalet på tisdagen, lyfte närmare 5 procent inför. I ett pressmeddelande på måndagen framhöll Discovery att OS-satsningen i 48 europeiska länder gått starkt.

"Vårt första OS överträffade förväntningarna i termer av vad vi kan uppnå som bolag framför allt med ett rekordantal tittare på gratis- och betal-tv-tjänster kombinerat med starka trafik-nivåer på vår integrerade Eurosport-app", sade Discovery Communications-vd:n David Zaslav i en kommentar.


Innehåll från FraktkompanietAnnons

Fraktkompaniet vill vara en förändrande kraft

Sverige har under många år varit ett av världens mest framstående länder vad gäller klimatsatsningar, men även för oss finns det mycket kvar att göra. Transportsektorn är en av de branscher som oftast får kritik, trots att det finns aktörer som arbetar hårt med exempelvis klimatkompensering och andra hållbarhetsinitiativ. 

– Vi ställer krav på hela kedjan, från leverantörer och partners till själva transporterna. Vårt aktiva miljöarbete gör att vi vågar påstå att vi är ett av de bättre alternativen för de som vill frakta varor och gods på ett hållbart vis, säger grundaren av Fraktkompaniet, Anette Yngvesson.

Den svenska transportsektorn arbetar med två uttalade mål. Det rör sig om det uppsatta klimatmålet, där syftet är att uppnå netto-nollutsläpp av växthusetgaser till 2045, samt om det första etappmålet. Det senare innebär att utsläppen av koldioxid från inrikestransporter ska minska med minst 70 procent från 2010 till 2030. 

– Vi har kommit en bit på väg. Tack vare bland annat biodrivmedel och innovativ energiteknik har utsläppen minskat sedan 1990, trots ökad trafik. Ännu är vi dock inte i hamn, vilket är anledningen till att vi satsar allt mer på att uppmuntra kunder att klimatkompensera sina transporter. Det ger dessutom synergieffekter; arbetet här hemma påverkar aktörer i andra länder.

En omställning som tar tid

Anette betonar att det inte handlar om att försöka köpa sig fri från ansvar, utan berättar att Fraktkompaniets leverantörer kontinuerligt byter ut sina lastbilar, väljer Euro-6-motorer, förespråkar ökad frakt på räls och mycket mer. Den första ellastbilen är på väg in under hösten och tillsammans med moderbolaget NTEX för Fraktkompaniet en dialog med sina hyresvärdar för att se över både kontor och terminaler gällande CO2-utsläpp. Anette konstaterar dock att det är en omställning som både kommer att ta tid och kräva rejäla investeringar. 

– Transportsystemet är inte bara en nationell angelägenhet. Utveckling av fordon, drivmedel och tekniska standarder måste ske i en internationell kontext, men medan ny teknik är en förutsättning krävs också tillit, acceptans och förändrade beteenden. Tack vare NTEX kompletta internationella transportlösningar via både sjö och flyg har vi dock mycket goda förutsättningar att vara en förändrande kraft även internationellt.

Pengarna ska komma fram

Då Fraktkompaniet började arbeta med klimatkompenserade transporter 2010 var det få som gick i samma fotspår. Företaget valde därför att inleda ett samarbete med ZeroMission, en organisation som hjälper företag med klimatstrategier, klimatberäkningar och klimatkompensation.

– Vi vill åstadkomma planetnytta genom att ta fram projekt som är bra klimatval och där man vet att pengarna verkligen kommer fram. Av den anledningen avser vi också engagera oss i märkningssystemet https://hallbartransport.se för att tydliggöra för transportköpare vad de köper för tjänster.

Ställa krav på internationella transporter

Systemet vilar på tre pelare: ansvarstagande, trafiksäkerhet och klimat. Syftet är att uppmuntra både kunder och beslutsfattare till att ställa krav på sina internationella transporter, i synnerhet vid upphandlingar. Sannolikt kommer det att innebära en stor förändring för en sektor som traditionellt har varit en lågmarginalbransch. 

– Allt ska vara gratis i transportbranschen, men då blir man av med det som faktiskt är bra. Vi vill få transportköpare att våga ta betalt för vad transporten kostar på riktigt. Därför kommer vi också att jobba tätare med våra underleverantörer för att säkerställa att de uppfyller de krav vi har på oss från transportköparna och att de agerar i enlighet med vår miljöpolicy. Världen kommer att behöva ett annat beteende om vi ska lyckas – då är det ett hyggligt enkelt beslut att välja rätt leverantör av transporter, avslutar Anette.

FAKTA OM FRAKTKOMPANIET

Fraktkompaniet startades av en kvinnlig entreprenör i Göteborg 2006. Idag är vi drygt 100 medarbetare som servar kunder över hela landet. Vi är ett av den svenska transportbranschens mest expansiva företag. Våra kontor och logistiklager finns i Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Malmö och Gislaved.  Fraktkompaniet ägs sedan November 2019 av NTEX. NTEX är en av Sveriges största privatägda speditörer med väg-, sjö- och flygtransporter. Huvudkontoret ligger i Göteborg och kontor finns även i Norge, Finland, Storbritannien, Tyskland, Polen, Estland, Lettland och Litauen. 

Läs mer om Fraktkompaniet  

 

Mer från Fraktkompaniet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fraktkompaniet och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?