1515
Annons

Uppdrag granskning: Ericsson pressade anställd att förhandla med IS - kidnappades

Ericsson ska ha pressat en anställd att söka upp Islamiska staten, IS, i Irak för att förhandla om fortsatt verksamhet i regionen. Mannen kidnappades då av terrorgruppen, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericssons vd Börje Ekholm.Foto:Jessica Gow

Ericsson ERIC B -1,61% Dagens utveckling byggde vid den här tidpunkten, 2014, med hjälp av underleverantörer 3G-nät för teleoperatören Asiacell i den delen av Irak som togs över av IS.

En person som arbetsledde delar av projektet berättar för Uppdrag granskning och journalistnätverket ICIJ att han pressades att söka upp IS för att få terrororganisationens tillstånd att fortsätta verka i regionen. Han ska då ha kidnappats, och IS krävde lösen på cirka 20 miljoner kronor.

Mannen släpptes efter en månad och säger att han själv inte vet varför. 

I en internutredning som Uppdrag granskning tagit del av vittnar Ericssons projektledare om att Asiacell ordnade en överenskommelse för att få gisslan fri, och för att Ericsson skulle få fortsätta sitt arbete i Mosul.

I mitten av februari gick Ericsson i ett pressmeddelande ut med nya uppgifter om Irak, sedan bolaget pressats av frågor från journalister. Ericsson tillstod då att det finns en risk att pengar har gått från bolaget till IS (eller ISIS som är benämningen Ericsson använder).

En internutredning slutfördes 2019, men trots att den identifierade allvarliga regelefterlevnadsbrott och brott mot den affärsetiska koden offentliggjordes utredningen aldrig.

”Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, sa Ericssons vd Börje Ekholm till Dagens industri i samband med att pressmeddelandet publicerades tidigare i februari. 

Dagen efter Ericssons pressmeddelande rasade aktien över 14 procent på Stockholmsbörsen.

Läs mer: Ericsson såg inte skäl att informera om Irak-utredning

Torsten Jansson: ”Många bolag är lågt värderade”

Detaljhandelsbolaget New Wave är dagens vinnare på Stockholmsbörsen efter en urstark rapport. Vd:n Torsten Jansson ser heller ingen anledning till oro för efterfrågan framöver och berättar också för Di att han ser flera köplägen på börsen i dag.

”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade”, säger han och pekar ut sina favoriter. 

Foto:SUVAD MRKONJIC

Inflationsoro, ränteuppgång och rekorddeppiga hushåll verkar inte påverka New Waves försäljning av sport- och profilkläder. Omsättningen för hela bolaget ökade med hela 36 procent det andra kvartalet och resultatet med 45 procent. Det betyder att New Wave för sjätte kvartalet i rad når all time high för både intäkter och resultat. 

Enligt Torsten Jansson är en viktig förklaring till siffrorna att bolaget vinner marknadsandelar i snabb takt.  Det i sin tur är, enligt New Waves vd, ett resultat av en rad viktiga lanseringar under åren 2017–2019. Inte minst från bolagets sportvarumärke Craft. 

”En satsning på klubbkläder bär nu frukt ordentligt. Även lanseringen av Crafts löparskor slår nu igenom på marknad efter marknad. De här sortimenten byggdes upp före pandemin, sedan blev det ett hack i kurvan men nu kan vi skörda.”

New Waves viktigaste marknader är Nordamerika och Europa. Att de ekonomiska indikatorerna där pekar på extremt svag framtidstro bland hushållen är inget som bekymrar New Waves vd särskilt mycket. 

”Jag känner ingen större nervositet utan tycker att det ofta blir överreaktioner och överdrifter, i alla riktningar. Det är klart att vi kan drabbas om det blir en allvarlig lågkonjunktur men jag är samtidigt ganska säker på att vi samtidigt kan fortsätta att vinna marknadsandelar.”

Läs mer: Lagerkungen levererar – igen

Torsten Janssons framtidstro understryks av att bolaget fortsatt att bygga lager under året. Enligt rapporten ökade kapitalbindningen i varulager från 2,9 miljarder vid årsskiftet till 3,6 miljarder kronor vid halvårsskiftet. 

”Det är svårt med dagens kvartalsrapport att inte vara positiv och vi måste driva bolaget baserat på det vi vet. Ligger man för lågt i lager riskerar man dessutom att skapa sin egen lågkonjunktur.”

Hur menar du då?
”Vi har sex månaders leveranstid från Asien. Om vi tror på en försäljningsnedgång men det inte slår in så kommer vi till slut inte att ha något att sälja. Då blir en dyster framtidssyn självuppfyllande, jag tror många bolag gör det misstaget. Så jag för min del har hellre för högt lager och justerar det undan för undan än har för lågt lager.”

Enligt Torsten Jansson har New Wave tittat på upp emot 200 bolag för eventuella förvärv de senaste åren. Men på grund av höga värderingar har bolaget backat ur alla affärer. Nu, när värderingarna kommit ned, ser han större möjligheter till att växa genom förvärv. 

Den börsintresserade Torsten Jansson följer också med intresse hur värderingarna på börsen rasat, något som han tycker är motiverat. 

”Jag tycker att det var svårt att förstå den höga värderingen i många börsbolag före nedgången. Så korrigeringen är generellt sund. Sedan finns det bolag som inte förtjänat kursrasen. Det blir som alltid panik och överdrifter där alla dras med.”

Det låter som du tycker att det är köpläge på börsen?
”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade. Till exempel bankerna. Även Volvo känns rimligt värderat.”

Köper du själv?
”Det gör jag faktiskt. Jag sålde något enstaka innehav när värderingarna var i topp. Men generellt försöker jag vara långsiktig i mina investeringar och nu ökar jag andelen på börsen igen.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera