Hoppa till innehållet

Annons

Uppåt på Wall Street – här är kvällens viktigaste nyheter

Wall Street-indexen vände uppåt efter fredagens nedgångar och teknikjättar som Meta och Intel fanns bland de största vinnarna. Här är några av kvällens viktigaste nyheter.

New York-börsen steg med teknikbolag i täten 

Tekniktunga Nasdaq ledde uppgången på New York-börsen på måndagen där diskussionerna kring skuldtaket är i fokus.

Bland enskilda aktier hörde chiptillverkare som Intel och Nvidia och Facebooks moderbolag Meta till de stora vinnarna.

Dow Jones industriindex ökade 0,2 procent, Nasdaqs kompositindex lyfte 0,7 procent och det breda S&P 500 steg 0,3 procent. Vid Stockholmsbörsens stängning hade S&P 500 stigit 0,1 procent.

Domstol ger SAS grönt ljus för kapitalrunda

Amerikansk domstol ger nu SAS klartecken att gå vidare med en kapitalanskaffningsrunda.

”Vi kommer att genomföra en konkurrensutsatt och bred kapitalanskaffningsprocess för att säkra nytt kapital”, säger SAS vd Anko van der Werff i en kommentar.

Kurskraschade Ctek plockar ny vd från Dometic 

Det Latour-ägda laddinfrastrukturbolaget Cteks styrelse har utsett Henrik Fagrenius till vd. Han kommer närmast från en roll som toppchef på Dometic.

Han efterträder Ola Carlsson som har varit tillförordnad vd sedan i januari då den tidigare vd:n Jon Lind fick sparken.

Embracer i samarbete med Amazon – ska utveckla Sagan om Ringen-spel 

Spel- och gamingkoncernen Embracer har tecknat avtal med Amazon Games om att utveckla ett nytt onlinespel baserat på Sagan om Ringen.

Än så länge befinner sig bolagen i ett tidigt skede av produktionen av spelet, enligt ett pressmeddelande.

Storvinnaren på kronkraschen: ”Hotellbranschen går för högtryck” 

Trots hög inflation och pressade konsumenter går hotellkedjan Scandic mot en stark sommar. Hemmasemestrande svenskar och utländska turister som lockas av den svaga kronan ger fart. På ett par års sikt spår vd Jens Mathiesen att det råder hotellbrist.

”Tittar vi inför sommaren kommer vi inte att ha ett enda ledigt familjerum på våra hotell”, säger han i en stor intervju med Di. 

Innehåll från Sharp Recruitment & ConsultantsAnnons

Kompetensbristen inom governance, risk & compliance är en ledningsfråga

Antalet regelverk som företag måste förhålla sig till blir allt fler. Samtidigt råder stor brist på kompetens inom områdena governance, risk och compliance. Utmaningen är att locka och behålla talangerna.

– Det efterfrågas ett högre risk- och säkerhetstänk hos organisationer för att de ska kunna leva upp till lokala riktlinjer och standarder. Ju fler regelverk som företagen har att förhålla sig till, desto mer kompetens krävs om de ska behålla varumärkets hållning och konkurrenskraft, säger Ilona Orgmetz, vd på Sharp Recruitment & Consultants.

Den kompetens som hittills har efterfrågats har huvudsakligen handlat om reaktiv riskhantering. Men i dag är det ännu viktigare att kunna förutse och arbeta förebyggande mot risker. Företag och organisationer behöver därför integrera riskförebyggande i sin övergripande strategi och förankra den i verksamheten. 

– Eftersom risk- och säkerhetsarbetet berör flera områden, som IT, försäkring och ledarskap, krävs allt oftare tvärvetenskaplig kompetens, säger Ilona Orgmetz. 

Vi hjälper dig rekrytera inom governance, risk och compliance. Kontakta oss på Sharp Recruitment & Consultants

Cyberhot, korruption och informationsläckor gör att behoven av kompetens inom artificiell intelligens (AI) och digitalisering i kombination med kunskap om regelverken ökar. Den typen av erfarenhet är emellertid en bristvara i dag. Därför bör företag fundera på hur man lockar till sig och behåller kompetens. 

Det som får medarbetare att trivas och stanna på en arbetsplats beror på företagskultur, möjlighet till individuell utveckling, ledarskap samt flexibla arbetstider och möjligheter att arbeta på distans. Det framgår både av samtal med klienter och kandidater och av Sharp Recruitment & Consultants löneundersökning från oktober 2022.  

– För att skapa en attraktiv arbetsplats behöver företag arbeta med de faktorer som ökar motivationen hos medarbetarna och får dem att stanna kvar. Ledare behöver utbildas i att vara bra chefer, så att de kan vara coachande och ge stöttning till sina medarbetare. Det inbegriper utbildning och utveckling av såväl chefer som medarbetare och är en längre process, men den är viktig för att säkra kompetensen, säger Ilona Orgmetz. 

– Företag behöver också se över sitt arbete med hållbarhet, mångfald, socialt ansvar och individbaserat ledarskap. Det är för många hjärtefrågor som kan öka medarbetarnas engagemang. Sådant som tidigare sågs som bara HR-frågor är idag direkt affärskritiskt. 

Vi har de bästa kandidaterna inom governance, risk och compliance. Hör av dig så berättar vi mer. 

Gallup-undersökningen ”State of the Global Workplace” från hösten 2022 visar att verksamheter med engagerade medarbetare har 23 procent högre vinst än verksamheter med oengagerade medarbetare. 

– Slutsatsen är tydlig. Det lönar sig att investera i medarbetarnas trivsel och kompetensutveckling. Saknas ett bra ledarskap, en bra kultur och ett bra tänk kring hur man får medarbetare att stanna kvar på sin arbetsplats påverkar det verksamhetens lönsamhet negativt, säger Ilona Orgmetz. 

 

Mer från Sharp Recruitment & Consultants

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sharp Recruitment & Consultants och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera