Annons

Lyft på de europeiska börserna – biljättar föll i Paris

Det var ett glatt börshumör på den europeiska kontinenten under midsommaraftonen. 

I täten bland de europeiska börserna gick Moskvabörsen efter att räntan sänkts till den lägsta nivån sedan Sovjetunionens fall.

Foto:BONZAMI Emmanuelle

I Frankfurt avancerade DAX-indexet 0,4 procent. Fintechbolaget Wirecard, som under torsdagen kollapsade och föll 60 procent, rasade vidare med 35 procent efter sin bokföringsskandal. ”Wirecard är kort sagt en bluff”, skriver Di:s Richard Bråse i en analys efter nyheten att 20 miljarder kronor verkar saknas.

I Paris steg CAC 40 0,4 procent. I botten parkerade biljättarna Peugeot och Renault som föll 2,3 respektive 1,9 procent. Bankbjässarna Credit Agricole, Société Générale och BNP Paribas som föll 2,1, 1,7 respektive 1,4 procent. 

I London lyfte FTSE 100 1,1 procent. Storbanken Barclays föll 1,8 procent samtidigt som livsmedelsjätten Unilever steg 2,8 procent.

Dagens webbmöte där EU-topparna skulle försöka komma överens om coronastöd och nästa långtidsbudget gav som väntat inget klart resultat. Planen är att träffas igen i juli och då försöka komma överens. 

”Det är mycket kvar att diskutera. Vi vill alla försöka få det klart under sommaren. Men jag kan inte ge en prognos om det är möjligt”, sade Stefan Löfven enligt nyhetsbyrån Direkt vid en presskonferens efter toppmötet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har föreslagit en återhämtningsplan på 750 miljarder kronor, motsvarande nära 8.000 miljarder kronor.

ECB-chefen Christine Lagarde har enligt uppgifter varnat för en rejäl marknadschock om länderna inte lyckas komma överens om ett stimulanspaket. Enligt ECB-chefen är nya stimulanser redan inprisade i marknaderna.

Bäst av de europeiska börserna gick Moskvabörsen vars RTS-index steg 1,5 procent. Den ryska centralbanken valde som väntat att sänka räntan till 4,5 procent från tidigare 5,5 procent. Det är därmed den lägsta räntenivån sedan Sovjetunionens sammanbrott. Den ryska centralbanken öppnade också för att ytterligare sänka räntan framöver för att stimulera den ryska ekonomin som drabbats hårt av både coronakrisen och oljeprisfallet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?