1515
Annons

Uppåt på börserna i Europa – lyxbolag steg i Paris

De europeiska börserna bjöd på breda uppgångar under veckans sista handelsdag. Samlingsindexet Stoxx 600 stängde 1,5 procent högre.

FTSE 100-indexet i London klättrade 0,3 procent.

Bland tisdagens vinnare i den brittiska huvudstaden fanns stål- och gruvbolagen Anglo American, Glencore och Rio Tinto. Aktierna i bolagen stängde upp mellan 1,2 och 1,4 procent.

Energisektorn var en av de svagare sektorerna på fredagen. Oljebolagen Shell och BP noterades 1,0 respektive 1,1 procent lägre.

I Frankfurt adderade DAX-indexet 1,6 procent.

De tyska fordonstillverkarna BMW, Volkswagen och Mercedes-Benz adderade med i tur och ordning 0,7, 0,6 och 1,3 procent. Lastbilstillverkaren Daimler Truck stärktes med 1,5 procent.

Det franska storbolagsindexet CAC 40 ökade 1,6 procent.

Lyxbolagen, som gått starkt under gårdagen, återfanns på vinnarlistan även på fredagen. Bäst gick det för Hermes, Kering och LVMH som avancerade mellan 3,9 och 4,6 procent. Tyska Hugo Boss var också upp, med 1,5 procent.

Mall of Scandinaviaägaren Unibail-Rodamco-Westfield gick det sämst för i indexet efter en nedgång på 2,3 procent.


Ola Rolléns succéfacit: Kursrally på över 10.000 procent

Ola Rollén lämnar som vd för Hexagon efter 22 år. Sedan han tillträdde som chef strax efter millennieskiftet har aktien avkastat hisnande 10.000 procent inklusive utdelningar och mätteknikbolaget är i dag ett av Stockholmsbörsens största företag.

Olla Rollén tillträdde som ny vd för Hexagon i den 4 maj 2000. Dessförinnan var han vd för Sandviks specialstålenhet, som ska knoppas av och börsnoteras under namnet Alleima i augusti. På 1990-talet var han också vd för industribolaget Kanthal och vice vd för stålkoncernen Avesta Sheffield som i dag ägs av finländska Outokumpu.

På sin första årsstämma som Hexagon-vd uppgav Ola Rollén att ”utmaningen blir att göra Hexagon betydligt större, mindre diversifierat och ge koncernen en tillväxtorienterad internationell prägel”.

När han presenterade en ny affärsplan hösten 2000 sa han till Di att målet var att de då 24 dotterbolagen skulle minska till mellan tre och fem.

”Vi ska inrikta oss på bolag vi är eller kan bli bäst i världen på medan vi ska släppa andra”, sa Ola Rollén.

Sedan Ola Rollén tog över som vd har Hexagons aktie stigit med drygt 6.700 procent. Räknar man in utdelningar uppgår avkastningen till 10.200 procent. Som en jämförelse är Stockholmsbörsens totalavkastningsindex upp med runt 300 procent under samma period.

År 2000 omsatte Hexagonkoncernen drygt 5 miljarder kronor med ett rörelseresultat på 267 miljoner kronor. År 2021 hade omsättningen vuxit till drygt 46 miljarder kronor med ett justerat rörelseresultat på 4 miljarder kronor. Antalet anställda har vuxit från 4.000 till 22.000.

För fyra år sedan ersatte Hexagon biometribolaget Fingerprint i Stockholmsbörsens prestigeindex OMXS30 och i nuläget har Hexagon ett börsvärde på närmare 290 miljarder kronor. På Stockholmsbörsen är det bara Astra Zeneca, Investor, ABB, Atlas Copco, Nordea och Volvo som är värt mer.

Ola Rollén äger i dagsläget aktier i Hexagon för värda drygt 50 miljoner kronor. I november förra året sålde han aktier för cirka 213 Mkr, vilket då motsvarade 75 procent av hans innehav. Då hette det att Ola Rollén kvarstod som ”en dedikerad vd och aktieägare”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?