Annons

Uppåt i New York – men ras i Michael Kors

De ledande New York-börserna återhämtade sig i viss mån under onsdagen. Dagen före noterades nedgångar om 0,5-1,6 procent i spåren av den politiska krisen i Italien. 

Före börsöppningen kom ett pärlband av USA-statistik.  ADP-rapporten visade på färre sysselsatta i USA än väntat i maj och den amerikanska BNP-rapporten visade en något lägre tillväxt än väntat i första kvartalet.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,3 procent till nivån 24.668. Det bredare S&P 500 steg 1,3 procent till 2.724. Teknikorienterade Nasdaq avancerade 0,9 procent till 7.462.

Sektorvis stärktes energibolag 3,1 procent i spåren av stigande oljepriser. Jättar som Exxon och Chevron avancerade 3,9 respektive 3,1 procent. Samtliga sektorer befann sig för dagen i positivt territorium. 

På aktiefronten steg HP 1,2 procent efter att ha avancerat 4,2 procent i förhandeln. Sent på tisdagen kom dator- och printerbolaget med bättre kvartalsintäkter än väntat.

Michael Kors föll däremot 11,5 procent. Intäkterna i det fjärde kvartalet slog förväntningarna, men sämre utsikter fick aktien på fall. Bolaget signalerade även att det är öppet för förvärv.

På temat handelskrig har samtalen mellan USA och Kina tagit ytterligare en vändning sedan president Donald Trump förnyat hotet om att införa tullar på varor från Kina för 50 miljarder dollar. En lista kommer att presenteras den 15 juni för att sedan kunna implementeras kort därefter.

Den informella sysselsättningsstatistiken, som ADP Employer Services presenterar, visade en ökning med 173.000 personer i den privata sektorn i USA under maj. Marknadsaktörer hade räknat med en ökning med 190.000, enligt Reuters.

Konsensusprognosen inför fredagens officiella arbetsmarknadsrapport pekar mot att antalet sysselsatta totalt ska ha ökat med 188.000 i april jämfört med månaden före, med en ökning på 183.000 i privat sektor.

USA:s bruttonationalprodukt, BNP, ökade med 2,2 procent i beräknad årstakt under första kvartalet, något under de +2,3 som redovisades i det första estimatet. Enligt Reuters prognosenkät väntade sig analytiker en ökning på 2,3 procent.

På onsdagskvällen presenterade Fed sin regionala konjunkturrapport Beige Book som visade på en måttlig tillväxt av USA:s ekonomi, stärkt av en accelererande tillverkningsindustri.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 5 punkter till 2,83 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?