1515

Uppåt i New York – men ras i Michael Kors

De ledande New York-börserna återhämtade sig i viss mån under onsdagen. Dagen före noterades nedgångar om 0,5-1,6 procent i spåren av den politiska krisen i Italien. 

Före börsöppningen kom ett pärlband av USA-statistik.  ADP-rapporten visade på färre sysselsatta i USA än väntat i maj och den amerikanska BNP-rapporten visade en något lägre tillväxt än väntat i första kvartalet.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,3 procent till nivån 24.668. Det bredare S&P 500 steg 1,3 procent till 2.724. Teknikorienterade Nasdaq avancerade 0,9 procent till 7.462.

Sektorvis stärktes energibolag 3,1 procent i spåren av stigande oljepriser. Jättar som Exxon och Chevron avancerade 3,9 respektive 3,1 procent. Samtliga sektorer befann sig för dagen i positivt territorium. 

På aktiefronten steg HP 1,2 procent efter att ha avancerat 4,2 procent i förhandeln. Sent på tisdagen kom dator- och printerbolaget med bättre kvartalsintäkter än väntat.

Michael Kors föll däremot 11,5 procent. Intäkterna i det fjärde kvartalet slog förväntningarna, men sämre utsikter fick aktien på fall. Bolaget signalerade även att det är öppet för förvärv.

På temat handelskrig har samtalen mellan USA och Kina tagit ytterligare en vändning sedan president Donald Trump förnyat hotet om att införa tullar på varor från Kina för 50 miljarder dollar. En lista kommer att presenteras den 15 juni för att sedan kunna implementeras kort därefter.

Den informella sysselsättningsstatistiken, som ADP Employer Services presenterar, visade en ökning med 173.000 personer i den privata sektorn i USA under maj. Marknadsaktörer hade räknat med en ökning med 190.000, enligt Reuters.

Konsensusprognosen inför fredagens officiella arbetsmarknadsrapport pekar mot att antalet sysselsatta totalt ska ha ökat med 188.000 i april jämfört med månaden före, med en ökning på 183.000 i privat sektor.

USA:s bruttonationalprodukt, BNP, ökade med 2,2 procent i beräknad årstakt under första kvartalet, något under de +2,3 som redovisades i det första estimatet. Enligt Reuters prognosenkät väntade sig analytiker en ökning på 2,3 procent.

På onsdagskvällen presenterade Fed sin regionala konjunkturrapport Beige Book som visade på en måttlig tillväxt av USA:s ekonomi, stärkt av en accelererande tillverkningsindustri.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 5 punkter till 2,83 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?