1515
Annons

Uppåt i New York – men ras i Michael Kors

De ledande New York-börserna återhämtade sig i viss mån under onsdagen. Dagen före noterades nedgångar om 0,5-1,6 procent i spåren av den politiska krisen i Italien. 

Före börsöppningen kom ett pärlband av USA-statistik.  ADP-rapporten visade på färre sysselsatta i USA än väntat i maj och den amerikanska BNP-rapporten visade en något lägre tillväxt än väntat i första kvartalet.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,3 procent till nivån 24.668. Det bredare S&P 500 steg 1,3 procent till 2.724. Teknikorienterade Nasdaq avancerade 0,9 procent till 7.462.

Sektorvis stärktes energibolag 3,1 procent i spåren av stigande oljepriser. Jättar som Exxon och Chevron avancerade 3,9 respektive 3,1 procent. Samtliga sektorer befann sig för dagen i positivt territorium. 

På aktiefronten steg HP 1,2 procent efter att ha avancerat 4,2 procent i förhandeln. Sent på tisdagen kom dator- och printerbolaget med bättre kvartalsintäkter än väntat.

Michael Kors föll däremot 11,5 procent. Intäkterna i det fjärde kvartalet slog förväntningarna, men sämre utsikter fick aktien på fall. Bolaget signalerade även att det är öppet för förvärv.

På temat handelskrig har samtalen mellan USA och Kina tagit ytterligare en vändning sedan president Donald Trump förnyat hotet om att införa tullar på varor från Kina för 50 miljarder dollar. En lista kommer att presenteras den 15 juni för att sedan kunna implementeras kort därefter.

Den informella sysselsättningsstatistiken, som ADP Employer Services presenterar, visade en ökning med 173.000 personer i den privata sektorn i USA under maj. Marknadsaktörer hade räknat med en ökning med 190.000, enligt Reuters.

Konsensusprognosen inför fredagens officiella arbetsmarknadsrapport pekar mot att antalet sysselsatta totalt ska ha ökat med 188.000 i april jämfört med månaden före, med en ökning på 183.000 i privat sektor.

USA:s bruttonationalprodukt, BNP, ökade med 2,2 procent i beräknad årstakt under första kvartalet, något under de +2,3 som redovisades i det första estimatet. Enligt Reuters prognosenkät väntade sig analytiker en ökning på 2,3 procent.

På onsdagskvällen presenterade Fed sin regionala konjunkturrapport Beige Book som visade på en måttlig tillväxt av USA:s ekonomi, stärkt av en accelererande tillverkningsindustri.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 5 punkter till 2,83 procent.


”Skattesatsen får inte höjas”

Det är bra om entreprenörsskatten, 3:12-reglerna, blir enklare. Men det får inte betyda att skattesatsen höjs. 

Det anser Svenskt Näringsliv med anledning av den utredning som regeringen tillsatts. 

Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.
Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.Foto:Pressbild, Henrik Montgomery

På onsdagen kunde Di berätta att regeringen tillsatt en utredning ,med syftet att förenkla den entreprenörsskatt som såväl näringslivet som lagrådet tycker har blivit alltför komplicerad. 

”Det här är inte en utredning som syftar till att dra in mer pengar till statskassan. Men om man ska förenkla systemet står det fritt för utredningen att diskutera om man behöver justera skattesatser för att ge utrymme för att göra det enklare i andra delar”, sa Mikael Damberg till Di. 

Men skatten får inte höjas, anser Svenskt Näringsliv.  

”Det är angeläget att skattesatsen i entreprenörsskattereglerna inte höjs. Förenklingar är välkomna och den utredning regeringen aviserat sägs visserligen inte syfta till att ”dra in mer pengar. Men det är illavarslande att resonemang förs om höjd skattesats”, säger säger Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.

Den svenska entreprenörsbeskattningen kan bli drygt 50 procent och som lägst 20 procent, enligt Svenskt Näringsliv och det innebär att den är högre än i länder som svenska företag konkurrerar med.  

”Sedan ett antal reformer av entreprenörsskatten inleddes för drygt 15 år sedan har alltfler företagare upplevt regelverket som rimligare. Antalet anställda har ökat med 730.000 personer och statens skatteintäkter har vuxit kraftigt”, säger Johan Fall. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?