ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppåt i handeln – bilar, läkemedel och verkstad i topp

Stockholmsbörsen steg i torsdagens handel i likhet med de större börserna på kontinenten.

OMXS30-index stängde med en uppgång på 1,0 procent till nivån 1542. Aktier till ett värde om cirka 6,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. 

I topp återfanns Astra Zeneca som klättrade 4,2 procent trots att bolaget inte släppt någon uppenbar nyhet. 

Electrolux steg efter höjd rekommendation med 2,1 procent. Även verkstad gick starkt, med Atlas Copco och Assa Abloy upp 1,5 respektive 1,2 procent. Autoliv steg efter höjd rekommendation med 2,1 procent. 

Bland de svagare korten för dagen återfanns banker, där SEB stod för en marginell uppgång med 0,1 procent och Swedbank tappade lika mycket.

Gällande rekommendationer har Pareto Securities höjt sin rekommendation för SSAB till köp från behåll. Riktkursen höjs till 55 kronor från 50 kronor SSAB-aktien steg 1,8 procent till knappt 42 kronor.

Andra nyheter var bland annat att Stockholms tingsrätt avkunnat en ny dom som innebär att sex till tio veckors försening av upplåtelseavtal samt inflyttning räcker för att häva ett köp av en nyproducerad bostad.

På börsen tappade Oscar Properties 2,6 procent. Även Tobin Properties och JM tappade 0,5 respektive 3,8 procent.

"Enligt vår första granskning av domen har den ingen påverkan på oss eftersom den gäller en helt annan avtalskonstruktion än den som vi använder", uppgav Oscar Properties vd Oscar Engelbert för Direkt.

D Carnegie gick mot strömmen med en uppgång på 2,6 procent efter en uppvärdering av bolagets fastighetsportfölj.

Nätbanken Avanza sjönk rejält efter delårsrapportering som visade en ökning i kostnadsguidningen med närmare 11 procent under året. Vd Rikard Josefsson sade vid torsdagens rapportpresentation att de ökade kostnaderna beror på att nätbanken planerat att anställa omkring 20 personer inom IT. 

Avanzas rörelseresultat minskade till 90 miljoner kronor andra kvartalet, jämfört med 103 miljoner motsvarande kvartal förra året. Aktien sjönk 9,2 procent.

Impact Coatings tappade 6,8 procent sedan bolaget granskat två kinesiska kunder och därefter bedömt att två order ska behandlas som ogiltiga. Vd Torbjörn Sandberg sade till Direkt att bolaget inte kan garantera att fler än de två order som bolaget bedömt som ogiltiga dras in.

Strax före stängning på torsdagen kom nyheten om att First North-listade Xbrane har ingått ett samarbetsavtal med Stada gällande läkemedelskandidaten Xlucane som är avsedd för behandling av ögonsjukdomar. Xbrane Biopharma handelsstoppades under onsdagen på grund av ej offentliggjord insynsinformation.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies