Annons

Uppåt för oljepriset efter historiska avtalet

Oljepriset stiger efter Opec+ historiska uppgörelse på söndagskvällen, men utan att rusa.

”Otillräckligt”, slår Goldman Sachs fast.

Foto:Hasan Jamali

Brentoljan var upp drygt 2 procent i den inledande handeln tidigt på natten till måndagen, jämfört med senaste stängningskursen. Vid tre-tiden handlades det över 33 dollar per fat, en uppgång på cirka 4 procent. Det backade sedan något under morgonen.

Nedskärningarna på 9,7 miljoner fat per dag är visserligen dubbelt så stora som kartellen införde i samband med finanskrisen, noterar Financial Times.

Men investerare är fortfarande oroliga för att de volymer som nu lyfts från marknaden inte är tillräckliga för att ge stöd åt högre priser de kommande veckorna - nedstängningar för att bromsa coronaviruset pressar efterfrågan på bensin, diesel och flygbränsle. Dessutom tvivlar vissa på hur uppgörelsen kommer att efterlevas.

För lite, för sent, anser vissa analytiker.

Goldman Sachs kallar exempelvis uppgörelsen för ”historisk, men otillräcklig”. Investmentbanken bedömer att de produktionssänkningar som väntas bara utgör en liten del av fallet i efterfrågan, skriver Bloomberg.

”Detta kommer inte att lösa överutbudet. Ja, det är en historisk uppgörelse, men den här typen av minskningar måste vara på plats i månader, om inte ett år för att ens komma i närheten av att lösa problemet”, säger Amrita Sen, chefsoljeanalytiker på konsultfirman Energy Aspects till Bloomberg.

Uppgörelsen nåddes mindre än fyra timmar innan marknaderna öppnades. Amerikanska påtryckningar beskrivs som viktiga för att det blev ett avtal - USA:s oljeproducenter hotades av det låga oljepriset.

Mexiko, som enligt Bloomberg har skyddat sig mot lägre oljepriser med hjälp av en så kallade hedge, stretade länge emot. Nu kommer landet att få räkna delar av USA:s produktionsminskning som sin egen. 

Men även Opec kan bli lidande.

”Att det tog så lång tid att lösa problemet med Mexiko har gjort att gruppens trovärdighet fått sig en smäll”, säger Amrita Sen till Bloomberg.

Uppgörelsen träder i kraft 1 maj, vilket öppnar för oljeproducenter att fortsätta trycka ut olja på marknaden i ytterligare tre veckor, konstaterar Bloomberg. 

Produktionssänkningarna ska gälla i cirka två år, även om det efter två månader inte kommer att handla om samma nivåer.

23 länder är med i uppgörelsen. De kommer tillsammans att lyfta olja från marknaden motsvarande 13 procent av den globala produktionen, skriver Wall Street Journal. Men som så ofta med den här typen av uppgörelser råder osäkerhet om hur stor nettoeffekten faktiskt kommer att bli.

Brentoljan har tidigare i år handlats över 70 dollar per fat. Den är fortfarande ned cirka 50 procent sedan årsskiftet.  För WTI, som på måndagsmorgonen var upp knappt 4 procent, är fallet än brantare, med en nedgång på 60 procent i år.

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?