1515
Annons

Upp till bevis efter fiaskot – medvind för Sanders och Buttigieg

NEW YORK. Efter förra veckans fiaskopremiär är det nu upp till bevis för Demokraterna och dess presidentkandidater i tisdagens primärval i New Hampshire.  

Medvinden från Iowa ser ut att hålla i sig för Bernie Sanders och Pete Buttigieg.

Pete Buttigieg och Bernie Sanders gjorde bäst ifrån sig i Iowa.
Pete Buttigieg och Bernie Sanders gjorde bäst ifrån sig i Iowa.

”Vi har en nybörjare i Vita huset och se vart det tog oss.” 

Det sa Amy Klobuchar under fredagens primärvalsdebatt i New Hampshire. Minnesota-senatorns referens till Donald Trump syftade till att skada Pete Buttigieg, som vann förra veckans val i Iowa. 

Hon har inte varit ensam om att attackera den unga före detta borgmästaren. Tvärtom. Inför primärvalet i New Hampshire har de övriga kandidaterna turats om att antingen håna Pete Buttigiegs orutin eller det faktum att han tar emot kampanjbidrag från ”40 miljardärer”. Bernie Sanders supportrar kallar honom ”Wall Street Pete”.

38-åringen försvarade sig under söndagens tv-morgonshower. Till CNN sa han att han gärna skulle ta emot pengar från Bernie Sander, som ju är rik.

”Vi behöver alla ombord i höst om vi ska slå Donald Trump.”

På frågan om orutin sa kandidaten att det krävs en ny vision för att lösa framtidens samhällsproblem, att vi ska ”lämna dåtidens politik bakom oss”.

Men attackerna verkar inte bita på Pete Buttigieg, att döma av trenden i opinionsundersökningarna. Bara under den senaste veckan har hans stöd ökat med ungefär 10 procentenheter i den lilla delstaten i nordöstra USA där primärvalscirkusen nu slagit läger. Enligt en undersökning från NBC News får Bernie Sanders 25 procent, Pete Buttigieg 21 procent, Elizabeth Warren 14 procent och Joe Biden 13 procent i New Hampshire.

De flesta experter är dock överens om att Bernie Sanders bör ta hem den här delstaten. Han kommer från granndelstaten Vermont och är populär. 2016 vann han New Hampshire med 60 procent före Hillary Clinton på 38 procent.

Varför spelar då New Hampshire roll? Delstaten är till och med mindre än Iowa med sina 1,3 miljoner invånare och har färre delegater att dela ut inför sommarens konvent: 24 stycken av konventets totala cirka 4.000. New Hampshire är heller inte demografiskt representativt för USA: hela 91 procent av invånarna är vita.

Men mot bakgrund av resultaten från Iowa och tendensen i opinionsundersökningarna märks en spridningseffekt. Pete Buttigieg och Bernie Sanders, som gjorde bäst ifrån sig i Iowa, har haft ett tydligt momentum under veckan som gått. Bedömare menar att det blir än svårare för väljare i resten av landet att ignorera deras medvind om kandidaterna gör bra ifrån sig även i New Hampshire.

Det kan däremot inte sägas om Joe Biden, som kom fyra i Iowa. Hans kampanj har ont om pengar och i fredagens tv-sända debatt lät det som om han redan gett upp New Hampshire. Inte heller senator Elizabeth Warren, som precis som Bernie Sanders representerar en grannstat, har haft någon bra start på primärvalssäsongen. 

Den tidigare vice presidenten leder dock fortsatt de nationella mätningarna, vilket delvis beror på hans starka stöd bland minoriteter. De väljargrupperna får på allvar säga sitt först i samband med att Nevada och South Carolina röstar, vilket är delstaterna som står näst på tur.

Även för partiet står mycket på spel i New Hampshire. Efter rösträkningsdebaclet i Iowa har kritiken mot Demokraterna varit skarp, såväl externt som internt. Men till skillnad från Iowa använder sig New Hampshire av traditionell primärvalsmetod med valsedlar. Här är det också delstaten snarare än det lokala partiet som organiserar.


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?