1515
Annons

Unikt desinfektionsmedel ska skydda tennispubliken i Båstad

Båstadtennisen är tillbaka, om än med restriktioner – och ett överflöd av desinfektionsmedel. Men det är ett annorlunda alkoholfritt alternativ, men en spännande historia som började i en smutsig ladugård. 

Serena Williams (USA) i sin öppningsmatch under Swedish Open i Båstad 2015.
Serena Williams (USA) i sin öppningsmatch under Swedish Open i Båstad 2015.Foto:Adam Ihse/TT

Entreprenören bakom det desinfektionsmedel som renar såväl bollkallar som vip-lounger vid Nordea Open i Båstad heter Stefan Fischlein. Med en bakgrund i en familj av sydsvenska bönder tröttnade han på den stora användningen av kemikalier för att punktvis få ned nivån av bakterier och virus på gården. 

Han utvecklade en metod som desinficerar vatten i stallarna med salt och el, helt utan att använda kemikalier och alkohol.  

År 2005 bildade Stefan Fischlein ett bolag för att försöka sälja tekniken vidare. Inledningsvis bemöttes bolaget, Anolytech, av skepsis men så småningom fick tekniken både utmärkelser och god fart på försäljningen. Lite väl god till och med. Efter att ha ångat på, tagit in kapital och tillsatt en extern ledning gick det snett, och bolaget försattes i konkurs 2017.  

Stefan Fischlein köpte ut konkursboet, och började om i en mer rimlig takt, vilket betyder en årlig omsättning på omkring 20 miljoner kronor under lönsamhet. Men pandemin har förstås haft effekt, tillväxten beräknas i år - när bolaget också har premiär i tennissammanhang - nå 30 procent, även om tennisen förstås inte är huvudnumret. 

”Behovet av rent vatten är stort i sektorer som livsmedelsindustri, vård, skola, fastigheter, egna hem, så jag ser framför mig en gradvis expansion”, säger Stefan  Fischlein, som i dag är vd och ägare av det svenska bolaget, men i höst lämnar över vd-posten till Sandra Lindström.

Hon är på plats på Nordea Open i Båstad.

”Det känns här i Båstad, och generellt, som att behovet av handdesinfektion permanentats på en högre nivå i och med pandemin. Rutinen att löpande desinficera sina händer är i dag självklar och åtgången på vår vätska stor”, säger hon och tillägger att många undrar över hur företagets medel kan vara lika effektivt som den sprit vi har vant oss vid att använda. 

Under den pågående herrveckan har Båstad bjudit på sitt bästa väder och därmed många besökare.

”Det känns som att både arrangörer, restauratörer och besökare är rätt medvetna om sitt ansvar för att vi ska kunna mota pandemi-Olle i grind”, säger Sandra Lindström, som inte själv spelar tennis men ändå uppskattar atmosfären i Båstad.

”Det är fantastiskt att vara på plats under Nordea Open både för att jag gillar sporten och stämningen här”, säger hon. 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera