
Varför ville du bli kunglig hovleverantör?
”När jag hade arbetat med Hovstallet i 35 år tänkte jag att det kanske var dags, och det tyckte dåvarande hovstallmästare också. Det är väl ett erkännande, för att jag gör ett bra jobb och för lång och trogen tjänst”, säger Roland Djerf, grundare av Macs Buggy Shop.
Hur kom det sig att du började renovera vagnar?
”Oj, det går långt tillbaka, till när jag som liten fick vara med och köra timmer från skogen. När jag var äldre åkte jag till USA på utbytesår och stannade sedan kvar för att jobba som cowboy. På omvägar fick jag kontakt med amishfolkets duktiga vagnmakare, och när jag återvände några år senare fick jag praktik hos deras största vagns- och hjultillverkare D.A. Hochstetler. Där snickrade jag vagnshjul i ett år och lärde mig mer om gamla metoder innan jag åkte hem och startade verksamheten. Efter ett tag blev jag kontaktad av Hovstallet, som insåg att de behövde en ordentlig genomgång av alla vagnshjul, och sedan dess har jag i huvudsak renoverat och delvis handmålat dessa hjul som en form av avancerad hobby. Men jag gör det på halvtid, för kundunderlaget är inte så stort.”
Hur mycket omsätter företaget?
”Det varierar mellan 100.000 och 200.000 kronor om året, men mer än så är det inte. En hantverkare kan inte ta så mycket betalt, för timmarna springer iväg ändå. En gång tillverkade jag fyra kanonhjul där notan landade på 200.000 kronor.”
Finns det fler med din kompetens i Sverige?
”Nej, det är så illa att det inte finns någon annan i Sverige, Norden och snart inte Europa som har den här kompetensen. Det låter skrytigt, men så är det. Jag är snart 77 år, men jag kommer hålla på så länge det går.”
Har du något kungligt minne att dela med dig av?
”Jag minns särskilt en gång på nationaldagen, när tre vagnar som jag hade renoverat hjulen på kom upp på Skansen. Det var roligt. Jag har också ätit buffé på Hovstallet tillsammans med kungen.”

Varför ville ni bli kunglig hovleverantör?
”Vi har varit det under flera regenter, sedan 1946, och när vi fick nya ägare för drygt ett år sedan ansökte vi på nytt. Det är otroligt kul och hedersamt att få vara det, och vi märker att det är betydelsefullt vid export. Det blir pricken över i, på något sätt”, säger Marcus Aulenius, affärskoorinator på tapetföretaget Duro Sweden.
Hur märks det?
”Det blir en ‘air’ kring varumärket. Vi träffade till exempel amerikanska och koreanska kunder häromdagen, som inte hade hört talas om oss tidigare. Det är ganska tufft att sticka ut när det finns 250 olika tapetleverantörer, särskilt när många betonar kvalitet och miljö precis som vi. Då blir märkningen viktig, man ser det i ögonen på människor. Det blir som ett bevis på att det andra vi säger stämmer. Många andra märkningar är ganska urvattnade och går att få om man bara betalar. Men här är det någon som bedömt oss och gillat oss.”
Hur har hovet använt era produkter?
”Vi är ganska restriktiva med att berätta det, men jag kan väl säga att när Haga slott renoverades för kronprinsessan Victoria och prins Daniel, så skickade vi alla våra kollektionsböcker. Men vilka tapeter som valts säger vi inte.”

Varför ville ni bli kungliga hovleverantörer?
”Egentligen räknar vi oss som hovleverantörer från start, eftersom mässingsbruket grundades av en kung för över 400 år sedan. Men den formella utmärkelsen är en kvalitetsstämpel som är väldigt stark internationellt. Jag sneglar gärna på de engelska företagen, som är mycket bättre på att använda det i marknadsföringen och nästan alltid har sigillet i loggan”, säger Viktor Blomqvist, vd för Skultuna Messingsbruk.
Vilken nytta har ni haft av märkningen?
”Vi använder den i all kommunikation, i allt emballage och på skyltar till våra butiker. Det är något vi är väldigt stolta över, och vi är stolta över att hovet är en stor kund. Jag har ingen marknadsundersökning som visar den exakta nyttan, men den kungliga kopplingen är absolut en viktig del av Skultuna. Jag skulle önska att man återinförde personliga hovleverantörskap för kungen, drottningen och kronprinsessan, så att man hade haft möjlighet att få fler märkningar.”
Har ni någon bra anekdot om när hovet använt era produkter?
”Nja, det vill vi nog inte avslöja, men det är många gånger vi levererat med bud till slottet vid särskilda tillfällen. Det är väldigt roligt att vara en del av så speciella gåvor.”

Varför ville ni bli kungliga hovleverantörer?
”Det finns flera teorier om hur idén föddes. En är att kungaparet besökte fabriken och köpte ostkaka när de var på besök i Småland 1978, en annan att det hände något när Frödinges grundare visade upp ostkakan på NK under en tid när ostkaka var väldigt populärt i societeten. Men ingen vet med säkerhet”, säger Linnea Maine, marknadschef på Frödinge Mejeri.
Ni fick nyligen ansöka på nytt, efter en organisationsförändring. Varför ville ni fortsätta?
”För oss är det en kvalitetsstämpel som vi vill fortsätta visa på våra förpackningar. Det signalerar en viss standard, att det är gott nog åt kungen och drottningen är det nog gott nog åt mig med. Det stärker också vårt varumärke som svenskt och passar med våra produkter som knyter an till många svenska traditioner, som prinsesstårta.”
Har ni haft någon praktisk nytta av märkningen?
”Vi har inte gjort någon undersökning specifikt om märkningen, men den har nästan alltid hängt med och är en del av oss. Däremot fick vi göra en bröllopstårta till kronprinsessans bröllop 2010, som lanserades i dagligvaruhandeln. Då gjorde vi en lite lyxigare tårta med choklademblem. Det blev verkligen en hit!”

Varför ville ni bli kunglig hovleverantör?
”Vi livnär oss på att tillverka och sälja fina knivar för bland annat jakt och fiske, vilket kungen sedan många år tillbaka är intresserad av. Jag ser utmärkelsen som en kvalitetsstämpel som också visar att man har ett etiskt gott förhållande till sin omgivning. Det är ju inte bara produkterna utan hela företaget som genomlyses när man kommer ifråga att bli hovleverantör”, säger Peter Hjortberger, grundare av Fällkniven.
Har ni haft någon nytta av märkningen?
”Det är svårt att veta, för hur undersöker man om man inte haft det? Men tittar man på till exempel Tyskland, som är en stor handelspartner, så vet ju alla vem drottning Silvia är. Och för oss som jobbar i företaget betyder det någonting. Det är kanske inget man reflekterar över dagligen, men vi tycker att det är roligt att vi får representera kungen litegrann här uppe i Norrbotten, som den nordligaste hovleverantören. Personligen tycker jag att vi har ett kungahus som vi ska vara stolta över.”
Har kungen besökt er någon gång?
”Tyvärr inte, jag har faktiskt frågat när kungen är i närheten här, men jag är medveten om att hans program är minutiöst planerat långt i förväg, så det har inte gått att ens hoppa in på en kafferast. Det har fått vänta.”
Har du sett hovet använda dina knivar?
”Nja det har jag inte hört om, men jag har inte frågat efter det heller. Och skulle jag veta så skulle jag ändå inte säga det, vi måste ha en viss diskretion. Det är ju kungens privata egendom.”