1515
Annons

Unik sluss ska sälja Saabs superubåt

Det osäkra omvärldsläget ökar behoven av Saabs system, säger ubåtschefen Gunnar Wieslander till Di. Samtidigt känner han sig trygg med den unika slussen i fören, som har fått skarp kritik, och att kunna leverera till det svenska försvaret inom prisramen på 7,6 miljarder kronor.

Bild:Saab AB

På onsdagen bjöd krigsmaterielkoncernen Saab in till statusuppdatering för nästa generations ubåt, A26, som byggs på varvet i Karlskrona.

En ny funktion, som Saab självt har kallat världsunik, är slussen i fören, ”multimission portal”, som gör att ubåten kan ta in och släppa ut dykare, undervattensfarkoster och annan utrustning. 

”Det övriga är en förbättring av förmågan att vara ute länge och dolt, och mer avancerad utrustning för stridsledning och för spaning. Ubåten har också nyare vapensystem”, säger Gunnar Wieslander, chef för Saab Kockums.

Slussen har kritiserats för att kanske inte kunna hålla tätt och fungera som tänkt– vad säger du om det?
”Jag är inte det minsta orolig. Som gammal ubåtschef känner jag mig väldigt trygg i den här lösningen.”

Saab Kockums är nu inne på andra produktionsåret.
”Vi ligger precis på den milstolpen som vi har satt upp”, säger Gunnar Wieslander.

Saab ska enligt plan leverera två nya ubåtar till svenska försvaret år 2022, men Saabs vd Håkan Buskhe har tidigare sagt att bolaget tror sig kunna leverera snabbare än så. Det gäller fortfarande, enligt Gunnar Wieslander.

Det finns farhågor att ubåtarna till svenska försvaret blir dyrare än vad som har avtalats. Kan ni garantera att det inte blir dyrare än 7,6 miljarder kronor?
”Vi vidtar ett antal åtgärder för att säkerställa att vi kommer att leverera i tid och inom budget. Det gör att jag känner mig ganska trygg med att vi kommer leverera inom de 7,6 miljarder kronor som ordern gäller för.”

Saab jobbar mot 7,6 miljarder kronor som ett fast pris, säger Gunnar Wieslander vidare. Men huruvida Saab har rätt att omförhandla priset vill han inte kommentera.

I våras åkte Saab på ett bakslag när Norge valde bort Saabs ubåtar. Håkan Buskhe har tidigare sagt att han inte tror att Norges beslut försämrar Saabs möjligheter i Polen och Nederländerna.

Vilket land ligger närmast tillhands att köpa Saabs ubåtar?
”Jag kommenterar inte vilka länder som vi sitter och förhandlar med. Det är av hänsyn till dem”, säger Gunnar Wieslander.

Export av ubåtarna är centralt, eftersom det då går att dela utvecklingskostnaderna.

”Vi springer på väldigt många bollar och det finns ett stort intresse för vad vi gör”, nöjer sig Gunnar Wieslander med att konstatera.

Han pekar på ett osäkert och oförutsägbart läge i omvärlden.

”Plötsligt blir ubåten igen ett väldigt viktigt medel för att försvara demokratin.”

”Det räcker att öppna morgontidningen för att se hur det utvecklas. Vi ser att behovet efter de system vi har ökar, med den utveckling som vi har”, fortsätter han.

Saab har infört samma system för design och utveckling av ubåtarna som man har för stridsflygplanet Gripen.

”Då kan vi hålla nere kostnaderna genom att arbeta på ett annat, smartare sätt.”

Gunnar Wieslander passade också på att hylla Sveriges och Saabs ingenjörer. I en del andra länder är olja och gas de viktigaste tillgångarna, konstaterade han.
”Den svenska oljan är dess ingenjörer, dess tekniker.”

Producentpriser i Europa steg 5 procent i augusti

Producentpriserna i euroområdets industri steg 5,0 procent i augusti jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad föregående år steg producentpriserna 43,3 procent. Det rapporterar Eurostat.

Analytikerna hade också väntat sig att priserna skulle stiga med 5,0 procent under månaden, och ed 43,2 procent jämfört med motsvarande månad föregående år, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Energipriserna steg 11,8 procent i euroområdet i augusti jämfört med månaden före och steg 116,8 procent jämfört med samma månad 2021. Exklusive energi steg PPI med 0,3 procent jämfört med föregående månad och steg med 14,5 procent jämfört med samma månad 2021.

I juli steg PPI för euroområdet 4,0 procent jämfört med månaden före, och steg 38,0 procent jämfört med samma månad föregående år.

I hela EU steg producentpriserna 4,9 procent i augusti. Jämfört med motsvarande månad föregående år steg producentpriserna med 43,0 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera