1515
Annons

Unik 100-årig cognac såld för över en miljon kronor

För över 100 år sedan skänktes flaskan av en föräldralös pojke till sina franska fosterföräldrar. Det som då var en oansenlig gåva är i dag världsunikt – och nu har flaskan sålts för ett rekordpris på 1,3 miljoner kronor. ”Den bör fortfarande vara drickbar”, säger Sotheby's spritexpert.

Foto:Sothebys

Auktionsbyrån Sotheby's sålde under torsdagen en rekorddyr flaska cognac. Flaskan som innehöll Gautier Cognac från slutet av 1800-talet såldes för motsvarande 1,3 miljoner svenska kronor efter en het budgivning online.

”Endast tre flaskor av denna ytterst sällsynta Cognac finns kvar i dag, och de har förvarats hos samma familj under generationer, med sina orginaletiketter på flaskorna,” skriver Sotheby's i ett uttalande.

”Detta var den sista och den största av dessa tre flaskor.”

Flaskan, som nu är såld till en asiatisk privatsamlare, är känd som ”grand frère”, storebror, då den är den största av de tre unika flaskorna.

Dess lillasyster, en av de mindre flaskorna av samma dryck, finns i dag att beskåda på museidelen av det franska cognacdestilleriet Maison Gautier. Den andra av de mindre flaskorna såldes på en auktion i New York 2014.

De rekorddyra cognacflaskorna skänktes som en gåva till säljarens gammelfarföräldrar av deras fosterson Alphonse. Alphonse lämnade sina fosterföräldrar 1870 för att arbeta i den franska Cognac-regionen och återvände tio år senare med kärra full av Cognacflaskor som tack.

1914 skickades Alphonse för att strida i första världskriget, han återvände aldrig.

Bättre gick det för cognacflaskorna. De flesta av flaskorna han tagit med sig var fulla av orenheter men tre av dem innehöll högkvalitativ Maison Gautier Cognac och klarade därav tidens tand.

”Den bör fortfarande vara drickbar”, säger Sotheby's spritexpert Jonny Fowle till tidningen The Times.

Bitcoinbedrägerier ökar: ”Numera är det varje dag”

Investeringsbedrägerierna i Sverige ligger fortsatt på höga nivåer. Under andra kvartalet har Finansinspektionen även noterat att bedragarna förfinat sina metoder ytterligare.

Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.
Fi uppmanar Sveriges konsumenter att vara försiktiga.Foto:SORAPOP UDOMSRI, Jesper Frisk.

Under förra veckan uppmanade Finansinspektionen (FI) återigen Sveriges konsumenter att vara försiktiga. Nuvarande bedrägerivågen är stor och omfattande. Det handlar framför allt om kryptovalutan Bitcoin, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Han konstaterar att anmälningarna kring bedrägerierna ökat.

”Förut brukade jag säga att personer som blivit lurade hörde av sig flera gånger i veckan, numera är det varje dag.”

Bedragarnas metoder varierar, och de anpassar sig snabbt till vad som fungerar för tillfället. Lars Malmström beskriver ett typiskt händelseförlopp som att bedragarna först hittar sina offer via sociala medier. Där luras de att investera några tusen kronor i kryptovalutor eller populära aktier. I själva verket förs pengarna över direkt till bedragarna, det görs ingen investering.

”Oftast är det bara början. Den låtsasinvestering som gjorts framställs som lyckad, och offret dras med och luras att sätta in mer och mer pengar. Hela processen kan pågå i flera månader.”

”Första gången man möter det här så undrar man kanske hur personer kan gå på detta. I själva verket är det väldigt svårt att skilja bedragarnas hemsidor från den generelle nätmäklarens, och de är mycket skickliga i sin kommunikation. När konsumenterna till slut försöker realisera sina iscensatta vinster eller stoppa förluster inser de att de blivit lurade. Offren har i genomsnitt förlorat flera hundratusen kronor”, säger Lars Malmström.

I FI:s senaste varning lyfts även ett fall från Högsta Domstolen upp. FI konstaterar att offret fått tillbaka nästa hela sitt förlorade belopp, men att det för denna dom rört sig om att offret själv inte fört över sina pengar till bedragarna. Om man på egen hand initierat en överföring är det fortsatt nästan omöjligt att få tillbaka sitt förlorade belopp.

FI tror att det viktigaste för att komma till rätta med bedrägerierna är att göra konsumenter mer medvetna.

”Att motverka den här typen av bedrägerier är inte heller bara viktigt för den enskilda konsumenten, utan även för finansbranschen i stort. Alla ska kunna spara och känna sig trygga”, säger Lars Malmström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera