1515
Annons

Unicef jobbar för högtryck: Hjälpbehoven är enorma

Med närmare 1,5 miljoner människor på flykt från Ukraina är hjälpbehoven enorma. Till sommaren räknar FN med att 4 miljoner människor kan ha flytt landet.

Barnfonden Unicef jobbar för högtryck i Ukraina och strax utanför landets gränser.

Människor som flytt Ukraina och befinner sig vid polska gränsen.
Människor som flytt Ukraina och befinner sig vid polska gränsen.Foto:TT

FN:s barnfond bedömer att liv och hälsa för 7,5 miljoner barn i eller på flykt från Ukraina hotas av konflikten.

”Behoven är enorma och växer. Miljoner barn är i desperat behov av trygghet, mat, rent vatten, mediciner och psykosocialt stöd för att överleva och hantera trauman”, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare för Unicef Sverige.

Organisationens medarbetare i landet har bland annat besökt förlossningsavdelningar som tvingats flytta ned i källare och skyddsrum där mediciner och annan utrustning saknas för säker vård.

Unicef har nu över 140 medarbetare placerade på fem kontor på plats i landet.

”Dessutom har vi över tjugo mobila team som snabbt kan ge barn sjukvård och psykosocial stöd där behoven är som störst.”

Organisationen finns också på plats vid de gränsövergångar som används mest av flyktingar.

”Där har vi satt upp Blå punkter, trygga samlingsplatser för barn och barnfamiljer på flykt. Där får barn och familjer hjälp med medicin, utbildning och vård. Framförallt erbjuder de en trygg plats där barn får leka, återhämta sig, känna sig säkra och får psykologiskt stöd för att hantera trauman”, säger Pernilla Baralt.

Unicef driver 26 Blå punkter som var och en kan ta emot uppemot 5 000 personer om dagen.

En av barnfondens viktigaste uppgifter är att arbeta för att familjer kan få tillgång till trygga platser för vila, mat, kläder och sjukvård samt mediciner och psykosocialt stöd.

”I lördags levererade vi 62 ton med förnödenheter från vårt katastroflager i Köpenhamn till Lviv i Ukraina”, säger Pernilla Baralt.

Leveransen, som ska nå cirka 100 sjukhus i Ukraina, innehöll bland annat mediciner, kirurgiutrustning och första hjälpen-lådor. Snart når en ny leverans fram, då med 17 000 filtar och varma vinterkläder till barn.

Hur mycket pengar har ni fått in sedan kriget startade?

”Sedan förra torsdagen har vi fått in närmare 50 miljoner kronor till vår insamling för barnen i Ukraina. Jag vill skicka ett stort tack till alla privatpersoner, företag och andra som har bidragit.”

Hjälporganisationen Röda korset framhåller i ett pressmeddelande att just pengar är att föredra som bidrag till utsatta människor i och utanför Ukraina, om man inte har direktkontakt med till exempel en lokal organisation, skola eller en kyrka som man känner till, och där man kan vara säker på att just de prylar man skickar efterfrågas.


Miljardstödet till Ukraina från svenska företag stärker banden

Vid krigsutbrottet lovade Roger Akelius i Dagens industri att dubbla de gåvor som skänktes till Unicef och UNHCR under mars månad. Nu summerar vi insamlingen till 1,7 miljarder kronor tack vare en stor givmildhet från svenska företag och privatpersoner – ett miljardstöd som ska hjälpa till att bygga upp Ukraina till ett blomstrande och fritt land igen.

Foto:ADAM IHSE / TT

”Vi är absolut övertygade om att vi kommer segra. Därför har parkförvaltningen också börjat plantera blommor – mer än 180.000 växter ska sättas fram till 15 april”, säger Gennadij Trukhanov. 

Han är staden Odessas inte alldeles okontroversiella borgmästare sedan 2014 och Dagens industris Emanuel Sidea och Joey Abrait träffade honom på plats i staden i veckan.

Kriget som bröt ut den 24 februari har påverkat oss alla. Den ryska invasionen i Ukraina och ett storskaligt krig Europa var för ett par månader sedan något fullständig främmande. I dag präglar det vardagen för oss alla samtidigt som det har förändrat verkligheten för näringsliv och samhällen i stora delar av världen.

Krigsutbrottet förbyttes dock snabbt i en stor beslutsamhet från omvärlden att agera kraftfullt och unisont för att försvara friheten i Europa. 

Redan dagen efter krigsutbrottet inledde Dagens industri, fastighetsinvesteraren Roger Akelius och hans stiftelse Akelius Foundation en dialog om en insamlingskampanj för Ukraina. 

Upplägget har vi prövat tillsammans förut, och den här gången är upplägget att stiftelsen dubblar allt finansiellt stöd till Ukraina i mars som Sverige för UNHCR och Unicef får in. Dagens industri har i egenskap av Nordens största affärstidning tagit del i kampanjen för att lyfta fram och uppmärksamma alla initiativ som nu tas i Företagarsverige för att hjälpa Ukraina.

Vi har gjort liknande stödinsatser tidigare, och 2020 gav en julkampanj i samband med flyktingvågen från Syrien 600 Mkr, då ett nytt svenskt rekord.

Vid starten för uppropet för Ukraina, som vi på Dagens industri kallat ”Mitt bolag bidrar” uppmanade vi läsarna att berätta om sina gåvor. 

På redaktionen såg vi vilket oerhört engagemang och vilken enormt stöd för Ukraina det finns i näringslivet. Redan efter par veckor höjdes målet att slå det tidigare rekordet och Akelius Foundation garanterade att stötta insamlingen över miljardgränsen.

Nu, en dryg månad senare summerar vi insamlingen till 1,7 miljarder kronor tack vare en stor givmildhet från svenska företag och privatpersoner. 

Pengarna i kampanjen går till Sverige för UNHCR:s och Unicef:s Sverige och arbetet för att hjälpa i alla ukrainska flyktingar som tvingats lämna sitt land på grund av vansinnet som följer med kriget.

Ingen kan i dag säga när krigets fasor är över, men banden mellan Sverige, Ukraina och landets roll i ett framtida Europa har stärkts under krisen.

I sitt tal i Riksdagen nyligen tackade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för det stöd Sverige bidragit med till Ukraina. Han pratade också om hur han vill att svenska företag ska bli en viktig del av det Ukraina som ska byggas när fred återigen råder i landet.

I Odessa planterar parkförvaltningen just nu hundratusentals plantor för framtiden.

Låt oss hoppas att miljardstödet som svenska företag bidragit med under de fem veckor som gått sedan krigsutbrottet inom en nära framtid kan bli till några av de små frön som krävs för att bygga upp Ukraina till ett blomstrande och fritt land igen – för den dagen måste komma.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?