1515
Annons

Unibet siktar på ett stort förvärv 2017

Nästa år kan bli året då Unibet öppnar förvärvsplånboken på vid gavel och köper ett bolag för flera hundra miljoner euro.

Bild:Colourbox

Det säger speloperatörens vd Henrik Tjärnström i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt med anledning av att holdingbolaget Unibet nu formellt bytt namn till Kindred.

"2017 kan vara året då vi gör ett större förvärv", säger han och pekar på att finansieringen skulle kunna bestå av en kombination av banklån, obligationer och nyemission.

"Det skulle kunna röra sig om flera hundra miljoner euro i så fall", säger han och fortsätter:

"Vi är beredda att ta oss an ett större förvärv om vi hittar något".

Senast Kindred, som alltså Unibet-koncernen från och med i dag heter, gjorde något på förvärvsfronten var förra sommaren då Stan James och IGame köptes.

Andra spelbolags intresse för Kindred vill Henrik Tjärnström inte närmare gå in på. Han betonar att hans uppdrag är att sköta den operativa verksamheten. I en allmän kommentar menar han dock att Kindred är av den storleken att det snarare skulle röra sig om en sammanslagning vid en eventuell större strukturaffär.

Vidare avböjer vd:n att kommentera utvecklingen under innevarande kvartal, annat än att han upprepar det som bolaget kommunicerade i samband med niomånadersrapporten: Kindreds genomsnittliga dagliga spelöverskott räknat i pund ökade med närmare 50 procent under 1-30 oktober.

Att Donald Trump överraskande gick segrande ur det amerikanska presidentvalet kostade spelbolaget pengar och kan jämföras med en toppmatch i engelska Premier League med ett överraskande resultat.

"Du kan nog jämföra med en fotbollsmatch i EM, Champions League eller en större match i Premier League", säger Henrik Tjärnström om förluststorleken.

För 2017 väntas marknadsföringskostnadernas andel av spelöverskottet ligga på ungefär samma nivå som 2016, där bolaget väntar sig en bit under 30 procent. Detta trots att nästa år är ett mästerskapsfritt år, utan exempelvis något stort fotbollsmästerskap.

"Vi vill nog hålla marknadsföringskostnaderna oförändrade och växa i storlek inför 2018 års omregleringar och fotbolls-VM i Ryssland", kommenterar spelbolagschefen marknadsföringsbudgeten för nästa år.

Närmast på regelringsfronten väntas den svenska spelutredningen presentera sina slutsatser i slutet av mars nästa år och en omreglering bör kunna vinna laga kraft kring halvårsskiftet 2018.

"Den svenska regeringen har ju sagt att man vill ha den nya regleringen på plats innan riksdagsvalet i september 2018", påpekar Henrik Tjärnström.

I Holland bedöms landets senat ta upp förslaget kring en 29-procentigt spelskatt under det första kvartalet nästa år, där den nya regleringen bedöms vinna laga kraft kring halvårsskiftet 2018. Dock kan det holländska valet i mars 2017 komma att ändra på den politiska spelplanen.

"Vi får väl se hur det holländska valet faller ut och om det kan komma att ändra spelreglerna", resonerar Unibets vd.

Spelbolagschefen upprepar budskapet om att USA-marknaden knappast är aktuellt att ta klivet in på under den närmaste framtiden. På fem eller tio års sikt är det emellertid möjligt att Kindred lägger under sig nya spelmarknader i Afrika, Sydamerika eller Nordamerika. På kortare sikt är det alltjämt Europa och Australien som är de prioriterade spelmarknaderna.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?