1515
Annons

Ungern inför "Stoppa Soros"-lag

Ungern kriminaliserar hjälp till illegal invandring medelst en så kallad "Stoppa Soros"-lag.

George Soros.
George Soros.Foto:Thomas Peter

Det innebär risk för fängelse för personer eller grupper som antingen assisterar migranter utan rätt till skydd att ansöka om asyl eller hjälper illegala migranter att få rätt att stanna i Ungern.

Lagstiftningen är ett led i premiärminister Viktor Orbáns kampanj mot den ungerskfödde miljardären George Soros som Orbán länge anklagat för att driva på invandringen till Europa.

Efter jordskredssegern regeringspartiet Fidesz i april lovade Orbán att Stoppa Soros-lagen skulle drivas igenom. "Vi behöver en aktionsplan för att försvara Ungern", skrev inrikesministern på parlamentets hemsida på tisdagen.

Sedan Orbán kom till makten 2010 har han ökat sin kontroll över landets medier och hätskt kampanjat mot invandring. I samband med årets parlamentsval smädades Soros offentligt på längden och tvären.

Nu kommer Stoppa Soros-lagen att försvåra möjligheten för ickestatliga organisationer som kämpar för flyktingars och migranters rättigheter att verka i landet. Och detta med ett hot om som mest ett års fängelse hängande över sig.

För ett par veckor sedan beslutade Soros stiftelser Open Society Foundations att stänga sitt kontor i Ungern. Skälet är "ett alltmer repressivt politiskt och juridiskt klimat i landet".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?