1515

Ungdomsgaranti uppfylls före årets slut

Ett av regeringens vallöften, att garantera arbetslösa unga insatser inom 90 dagar, bör vara uppfyllt före årets utgång.
Den bedömningen gör arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

"Vi kommer att nå att varje ungdom är i arbete, utbildning eller har fått en insats inom 90 dagar före årets slut", säger Johansson på en pressträff med anledning av torsdagens regeringssammanträde.

Hon säger att arbetslösheten bland unga mellan 15 och 24 år i maj var 110.000 personer, i procent räknat 17,3. Det är den lägsta sedan sommaren 2003.

Av de 110.000 är 52.000 inskrivna på arbetsförmedlingen och det är mot den siffran som regeringen mäter löftet om ungdomsgaranti. Av de 52.000 är det 726 som har varit inskrivna utan att få förslag på insats, utbildning eller annan åtgärd i mer än 90 dagar. Men det ska enligt Ylva Johansson vara löst till årsskiftet, då ska ingen behöva vänta mer än 90 dagar.

"Det har gått mycket bättre än vad belackarna sa", säger Ylva Johansson som inte anser att det är något problem med att löftet kan ta mer än tre år att uppfylla.

Hur mycket beror egentligen på regeringens politik och hur mycket beror på att konjunkturen är så bra som den är?
"Konjunkturen är viktig, men det är också den ekonomiska politiken som gör att företag och offentliga arbetsgivare som vill investera. Vi har så många lediga jobb i dag", säger Ylva Johansson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?