Det svenska folket är tudelat i eurofrågan då en svag majoritet är emot ett valutabyte men om unga får bestämma kommer inte kronan att bytas ut, enligt en färsk undersökning från opinionsbolaget Demoskop.
En överväldigande majoritet av unga under 29 år anser inte att euron ska ersätta den svenska kronan, 13 procent svarade att de inte visste och endast 1 procent av ungdomarna var för euron.
”Jag tror att det handlar om att unga aldrig var med i folkomröstningsdiskussionen, då är det svårt att se poängen med det. Man hörde aldrig argumenten för och emot som fanns då, vilket gör det svårt att sätta sig in i debatten i dag”, menar Karin Nelsson.
”Ungdomar tenderar att vara lite mer kritiska till EU i allmänhet, man tar EU- medlemskapet för givet och förstår inte hur ett valutabyte skulle stärka vår relation till unionen”, fortsätter hon.
Statistik från SOM-institutet visar att frågan är mer polariserande i dag än någonsin tidigare, fler svenskar tar ställning antingen för eller emot euro- medlemskapet. Den yngre demografin stretar emot, enligt undersökningen är fler yngre emot valutabytet än den äldre generationen.
”Om man som ung inte är insatt är det lättare att bara svara nej än ja. Den här frågan kräver en hel del förkunskaper för att kunna ha en åsikt i, något som många yngre kanske saknar”, säger Karin Nelsson.

När Di i helgen intervjuade svenska börs-vd:ar om deras tankar i frågan var flera för ett valutabyte, och många tyckte att den svaga svenska kronan potentiellt kunde skada det svenska näringslivet på lång sikt. Det perspektivet är inte Lars Calmfors, nationalekonom och professor emeritus i internationell ekonomi på Stockholms universitet, lika övertygad om.
”Det här är en svår fråga att ta ställning i, speciellt för unga som inte följt den tidigare debatten. Men att det skulle finnas tydliga ekonomiska vinster med ett byte till euron håller jag inte med om. För det mesta har försvagningar av den svenska kronan skyddat den svenska ekonomin vid internationella kriser”, enligt Lars Calmfors.
Det som talar för ett valutabyte tycker Lars Calmfors snarare handlar om de politiska fördelarna. För någon som inte tidigare satt sig in i debatten handlar det, enligt honom, om att förstå hur Sveriges inflytande i EU skulle kunna öka vid ett byte till euron.
”Huvudpoängen är att ett valutabyta skulle få en rad olika effekter, och de är alla av väldigt olika karaktär. Vad som är bäst för Sverige beror på vilket perspektiv man väljer att titta på”, menar professorn Lars Calmfors.