Hoppa till innehållet

Annons

Ungas kunskap om ekonomi ”skrämmande låg”

Dålig koll på privatekonomin skrämmer många unga när de tar klivet ut i vuxenvärlden. Både hemmen och skolan måste bli bättre på utbildning hävdar flera experter.

Foto:Mostphotos

Bara var femte ung person har tillräckliga privatekonomiska kunskaper för att klara sig som vuxen. Det visar en undersökning som Sifo Kantar har gjort på uppdrag Intrum.

”Kunskaperna bland våra unga kan vara skrämmande låg”, säger Fredrik Backman, vd för kredithanteringsbolaget Intrum Sverige.

Nästan varannan person i åldern 22–24 år anser att skolan har misslyckats med att lära ut ekonomi så att man klarar sig som vuxen. Drygt 30 procent säger att man måste ta hjälp av föräldrar eller andra vuxna för att få tillräckliga kunskaper i ekonomi.

”Vi ser problem kring ökad skuldsättning och lättillgängliga krediter. I samband med det pratar man om ett ökat konsumentskydd”, säger Fredrik Backman.

”Men det bästa skyddet är att ha kunskap om hur krediter fungerar och vad som händer när du skriver på.”

Hur märker ni av problemen på Intrum?

”Vi har haft goda tider länge, men det finns grupper som ändå hamnat i utsatta situationer och till exempel lånar varje månad för att klara av sina räkningar.”

Fredrik Backman och många andra ekonomiska debattörer anser att skolan måste bli bättre på att utbilda i privatekonomiska frågor.

”Ju mer skolan kan driva frågan desto bättre, eftersom alla inte får med sig dessa kunskaper hemifrån”, säger han.

Hjälpmedel i skolan finns från banker och andra aktörer. Till exempel har Intrum utvecklat en digital lektion i privatekonomi, som är inriktad på hur krediter fungerar.

Flera av bankernas privatekonomer vill också se mer aktivitet i skolan, men inte bara om lånandets baksidor.

”Många unga frestas också i dag att välja arbetsplatser där det kanske finns biljardbord och gratis öl, men inte kollektivavtal. De behöver förstå konsekvenserna av sådana val”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Det handlar till exempel om försäkringsskydd, tjänstepension och andra förmåner som är viktiga på en arbetsplats.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, ser skolans roll som mycket viktig, men påpekar att jobbet börjar i hemmet.

”Barn från hem där hushållning med pengar och en sund syn på ekonomi präglar värderingar får mer sällan problem. Det kräver föräldrar med tid, lust att lära ut och kunskap.”

”Framför allt är det i skolan som samhället kan sätta in insatser för att fler ska kunna undvika ekonomiska smällar som vuxna. Det handlar om relativt enkla saker som att berätta vad lån kostar och vad som händer om du inte betalar räkningarna”, säger Arturo Arques.

Jens Magnusson, privatekonom, lyfter i likhet med de andra privatekonomerna, problemen kring överskuldsättning.

”Vi lever i ett konsumtionssamhälle på alla fronter. Unga jämför sig med andra unga och har alltid gjort det. Men i dag är både trycket, via bland annat sociala medier och tillgängligheten näthandeln, större och ständigt närvarande.”

”Tar man hänsyn till att vi nu har en generation unga som aldrig upplevt höga räntor och som sedan länge accepterat att ett bostadsköp betyder livslång skuldsättning, är riskerna stora”, säger Jens Magnusson.

Emma Persson pekar på att även dagens pensionssystem kräver kunskaper.

”Det behövs en förståelse för vad räntor och aktier är och hur det påverkar den förväntade avkastningen. Det krävs också att man förstår livsinkomstprincipen och gör kloka val när det gäller yrkesliv och eventuellt deltidsarbete”, säger hon.

Jens Magnusson ser att många unga saknar baskunskaper om privatekonomi.

”Har man aldrig sett annat än sjunkande räntor är det lätt att köpa för dyr bostad. Har man aldrig hört talas om försäkringar är det lätt att glömma att försäkra sig själv, sitt hem eller sina barn i den utsträckning som behövs.”

Kan andra samhällsinstanser än skolan hjälpa till?
”Kommuner ska erbjuda budget- och skuldrådgivning, och de gör i många fall ett mycket bra jobb. Dessvärre kan köerna vara långa på sina håll”, säger Arturo Arques.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Experten: Företag följer utdaterad standard

Nu har standarden för elinstallationer uppdaterats. För företag som jobbar med el gäller det att följa den – annars riskerar de att utföra osäkra installationer.

När vi anlitar företag för att genomföra elinstallationer i våra hem och på våra arbetsplatser räknar vi förstås med att deras installatörer har koll på läget. Enligt en expert på SEK Svensk Elstandard är det dock vanligt förekommande att företagen följer gammal standard. 

– Eftersom det bara finns 11 000 exemplar av standarden som varit aktuell fram tills nu ute hos företagen har vi god anledning att tro detta. Lågt räknat finns det 20 000 aktörer i Sverige som behöver minst ett exemplar, säger Joakim Grafström som är teknisk expert på elinstallationer och skydd mot elchock på SEK Svensk Elstandard, organisationen som fastställer svensk standard inom elområdet. 

Släpper ny standard och handbok

Att så många tycks avstå från att följa gällande standard tycker Joakim Grafström är illavarslande ur säkerhetssynpunkt. 

– Vi har delat informationen med Elsäkerhetsverket, som blev oroliga över att svenska företag kan använda gamla lösningar. Följer företagen en gammal utgåva av standarden är det lätt att tänka sig att de också använder metoder som uppfyller en inaktuell standard, och då gör de en sämre installation. Det kan också vara så att den blir mindre säker, säger han.

I maj släpps SEK Svensk Elstandards uppdaterade standard och handbok för elinstallationer – Elinstallationsreglerna. Den består av den gällande standarden för projektering, montering och kontroll av elinstallationer samt förtydligande kommentarer. Installation av solceller och laddstolpar för elfordon är nya tekniker som har fått uppdaterade regler. Dessutom har terminologin i standarden arbetats om – gammalmodiga ord har bytts ut mot mer nutida.

Håll dig uppdaterad med de nya Elinstallationsreglerna.  

”Kostar mer att ringa en konsult”

Enligt Joakim Grafström finns det inga bra argument för företag som utför elinstallationer att strunta i den nya utgåvan.  

– En del klagar på att det är dyrt med standarder, men slår du ut kostnaden över de fem, sex åren som den här är aktuell blir det ingen stor summa. Det kostar mer i tidsåtgång att ringa oss eller en konsult varje gång man är osäker på vad som gäller, säger Joakim Grafström. 

Nyfiken på SEK Svensk Elstandard? Läs mer här.  

Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation som är utsedd av regeringen att ansvara för all standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige. SEK eftersträvar att engagera så många svenska företag och organisationer som möjligt i standardiseringsarbetet.

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera