1515

Unga vuxna flyttas fram i Norges vaccinationskö

Unga vuxna mellan 18 och 24 år flyttas fram i Norges vaccinationskö, meddelar statsminister Erna Solberg.

Hon motiverar beslutet med att unga vuxna bidrar mer till smittspridningen och att det är den grupp i Norge med flest smittade.

Solberg säger också att Astra Zenecas vaccin slopas helt i Norge.

Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg.Foto:Terje Bendiksby

Att unga prioriteras beror också på Norges, i jämförelse med Sveriges, periodvis stränga restriktioner.

”Trots att vi har försök skydda dem så långt som möjligt, har många unga likväl drabbats hårt av restriktionerna. Att unga i större utsträckning kan vara tillsammans med andra, och leva ett friare liv är väldigt viktigt”, säger Solberg vid en presskonferens.

”Samtidigt, genom att vaccinera unga först bidrar vi till att begränsa smittspridningen.”

Ungdomarna ska erbjudas en dos samtidigt som personer mellan 40 och 44 år. Den sista åldersgruppen att få vaccinera sig kommer att vara de mellan 25 och 39 år.

Smittoläget runt om i Norge ska avgöra hur mycket vaccin varje kommun får tillgång till, enligt rekommendationer från det norska Folkhälsoinstitutet (FHI).

”FHI tror att färre kommer att bli allvarligt sjuka om vi ger mer vaccin till de 24 kommunerna i Østlandet”, där smittotrycket varit högt, säger Solberg.

Om allt går enligt plan kommer alla över 18 år att erbjudas sin första vaccindos vid månadsskiftet juli-augusti.

Cirka 1,5 miljoner norrmän har fått minst en dosen vaccin, av dem bedöms cirka en halv miljon vara färdigvaccinerade.

Regeringen har även tagit beslut att stryka Astra Zenecas vaccin ur sitt vaccinationsprogram permanent. Janssens vaccin kommer inte heller att ingå i det nationella vaccinationsprogrammet, men kommer att finnas tillgängligt för dem som frivilligt väljer det vaccinet.

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?