Det visar en rapport som Västsvenska Handelskammaren har tagit fram och som tittar på vad den unga generationen söker i arbetslivet.
"Handelskammarens undersökning visar att millenniegenerationen har helt andra krav på sina chefer än tidigare generationer. Det finns en större oro för stress och övertid. Hälften av de tillfrågade kan rent av tänka sig att byta lön mot mer semester", säger rapportförfattaren Stina Olén, ansvarig för kompetensförsörjning på Västsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.
För millenniegenerationen är det viktigaste på arbetsplatsen att ledarskapet ser till att man får feedback och att medarbetare blir rättvist behandlade.
"Spelkulturen har satt sina spår - vi kan nu tala om en gamifiering som också har inverkan på arbetslivet. Medarbetarsamtal i all ära, men det är den direkta feedbacken som hjälper en att 'levla upp', ta sig vidare till nästa nivå", skriver man i rapporten.
Att ha en bra lön och nå chefspositioner hamnar längre ned på listan, i stället vill generationen kunna kombinera arbetet med fritid.
"30 procent anser att flexibla arbetstider är viktigt och en av fem vill kunna träna på arbetstid. En 'fritidskarriär' betraktas som nästan lika viktig som en jobbkarriär. Få av de tillfrågade sätter jobbet främst, här handlar det om enbart 4 procent som värderar arbetet högre än fritiden", säger Stina Olén.
Nio av tio vill ha en fast anställning, framförallt för att de vill kunna planera för framtiden. Dels anses en fast anställning vara nödvändig för att kunna komma in på bostadsmarknaden, men också att trygghet i sig är en viktig faktor.
Den unga generationen har inte heller samma syn på statusmarkörer. Det handlar inte längre om lön eller bilar utan om att se fram emot att gå till jobbet varje dag och hitta en balans mellan jobbet och fritiden.
"Ändå är det klassiska belöningssystem som många arbetsgivare fortfarande försöker konkurrera med. Attraktiva arbetsgivare idag visar istället hur de jobbar med sociala aspekter av jobbet, hur de kan hjälpa individen att utvecklas och få ihop sitt livspussel", säger Stina Olén.
Undersökningen bygger på data ur Ungdomsbarometerns undersökning Workforce 2020.