1515
Annons

Unga stjärnskottet: Jag jobbar 60 timmar i veckan – och pluggar

Fem frågor till Erik Enger Karlson, yngsta företagsgrundaren någonsin på Handelshögskolans start-up-inkubator och nybliven mottagare av Anders Wall-stipendium på 200.000 kronor till unga talanger som utmärkt sig inom entreprenörskap och kreativt tänkande.

Erik Enger Karlson.
Erik Enger Karlson.

Vad genererar ett sånt här stipendium för dig, bortsett från pengarna?
”För mig betyder det väldigt mycket att få det här förtroende av Handelshögskolan och av Anders Walls stiftelse som båda har en väldigt tung historia inom entreprenörskap. Det ger mig resurser att drömma ännu större.”

Hur kombinerar du företagandet med skolan?
”Det är en utmaning att få ihop det, men med rätt dedikation går det. Jag har på flera sätt effektiviserat mitt liv till fullo. Jag lagar 17 matlådor i taget för att skapa tid och kunna äta nyttigt samt gymmar varje morgon för att kunna ha fokus på jobbet och plugget ända fram tills att jag lägger mig. När jag gymmar lyssnar jag på ljudböcker i tre gånger hastigheten för att lära mig nya saker som jag kan använda i företagandet. På grund av det lyckas jag utöver plugget jobba närmare 60 timmar i veckan.”

Har du någon speciell förebild inom entreprenörskap?
”Jag ser verkligen upp till de entreprenörer som har en tydlig vision om vilken framtid de vill vara en del av och som ser det som en plikt att göra det till verklighet. Då tänker jag speciellt på figurer som Steve Jobs och Elon Musk som tänker sig en framtid med Iphones och elbilar innan någon annan tror på det.”

Vad vill du jobba med om vi pratar mer långsiktiga mål?
”Kärnan kommer alltid att vara det innovativa. Jag vill bygga saker som inte bara skapar ett meningsfullt liv för mig utan bygger ett engagerat och meningsfullt liv för andra.”

Vad ska du göra med pengarna?
”Ta vara fullt ut på att förädla min inspiration och passion för entreprenörskapet. Om jag ska kunna ta vara på min vision gäller det att hamna på rätt platser och lära känna rätt typer av människor över hela världen på olika evenemang. Det kommer också gå till att utforska Silicon Valleys start-up-värld.


Innehåll från BAE SystemsAnnons

BAE Systems Bofors bidrar till Sverige som attraktiv försvarspartner

BAE Systems Bofors är ett av de äldsta företagen inom svenskt försvar med gedigen erfarenhet av att utveckla och producera försvarssystem. I ett internationellt oroligt säkerhetsläge menar Stefan Löfström, Marknads- & försäljningschef, att det blivit allt viktigare att säkerställa försörjningstryggheten för Sverige och att kunna hålla verksamheten i rörelse även i händelse av kris eller krig.

– Det viktiga är att fortsätta hålla god och nära dialog med leverantörer, myndigheter, politiker och övrig industri, säger han.

BAE Systems är en av världens största försvarskoncerner med 90 000 anställda i fler än 40 länder. I koncernen utvecklar man allt från sensorer till hangarfartyg och är den uppdelad i tolv affärssektorer. BAE Systems Bofors utvecklar försvarssystem inom artilleri, marina pjäser och ammunition. I verksamheten i Karlskoga har man kunnande och spetskompetens för att utveckla och producera internationellt konkurrenskraftiga system.

– Vi är stolta över vår historia och att vara en så viktig del av svensk försvarsförmåga med våra system och produkter. Vi ägs av brittisk-amerikanska BAE Systems-koncernen men är erkända som ett svenskt försvarsföretag som lyder under svensk lagstiftning. Det är en fördel att vara ett mindre och flexibelt företag med lång erfarenhet av att arbeta på en internationell marknad, och samtidigt ha musklerna och den kompletterande kompetens som finns i koncernen, säger Stefan Löfström.

Försörjningskapacitet och utveckling i fokus

Trots att exporten står för 80 procent av omsättningen, vilket gör Sverige till en attraktiv försvarspartner internationellt, understryker Stefan att samarbetet och dialogen med den svenska kunden är enormt viktigt. På samma sätt är det politiska stödet från Sverige viktigt och nödvändigt i internationella samarbetsprojekt och exportaffärer. Dialogen med andra parter är viktigare än någonsin i dessa orostider. Ett stort fokus läggs nu på att trygga försvarets försörjningskedjor och detta bidrar BAE Systems Bofors till genom sitt samarbete med den svenska kunden och med sina leverantörer.

– Vi är en utvecklingsintensiv verksamhet som skapar förstklassiga försvarssystem och försvarsförmågor i nära samverkan med Försvarsmakten, andra myndigheter och företag inom försvarssektorn. Vi måste hela tiden se till att ligga i framkant med teknologi och lösningar som möter kundernas behov och nya hotbilder. En tredjedel av våra drygt 500 anställda arbetar med koncept-, teknik- och produktutveckling. 

Läs mer om BAE Systems Bofors 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BAE Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?