ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Karriär

Unga rapporteras ha dålig arbetsmoral

  • Foto: TT

Problem att hitta personer med rätt kompetens hämmar tillväxten i små- och medelstora företag. Men det största problemet är inte utbildning och erfarenhet utan sådant som arbetsmoral, intresse och ansvarstagande enligt Företagarna.

I en ny rapport från organisationen, kallad "Det är attityden, dumbom", vittnar flera arbetsgivare om att det till och med är svårt att hitta sökande som klarar de mest grundläggande kraven på arbetsmoral. Som att komma i tid, dyka upp på jobbet varje dag, jobba när de väl är där och hålla tempot uppe, skriver Dagens Nyheter.

Företagarnas vd Günther Mårder anser att resultatet visar att teoretisk utbildning inte är lösningen på alla problem.

"Dagens skola är enbart inriktad på kunskap och elevernas rättigheter, men förbereder inte tillräckligt för att rättigheter också medför skyldigheter", säger han enligt tidningen.

Trädgårdsanläggarnas ordförande Kenneth Lundin säger att "svenska ungdomar har den sämsta attityden av alla".

"Många förstår inte att de måste ta hänsyn till sina arbetskamrater och till exempel inte kan komma åtta när man börjar sju. Jämför vi med ungdomar från andra länder som arbetar hos oss, eller lite äldre som omskolat sig från ett annat yrke och kommer till våra medlemsföretag, så är det en enorm skillnad i inställning och attityd."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies