ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Unga proffs gör upp i EM

  • ESTVIKNING. Servettvikning är ett av momenten när servitriser tävlar i yrkes-EM. 22-åriga Hannah Forsberg har övat in 15 olika vikningar, bland annat nejlikan, tuppkammen och kronan. Foto: Viktor J Fremling

Vem är bäst i Europa på att vara lastbilstekniker, servitris, undersköterska, murare, svetsare, florist och en rad andra yrken? Nästa vecka får vi svaret när Göteborg och Sverige för första gången står värd för yrkes-EM.

Runt 500 unga yrkesutövare från 28 länder ska sätta sina färdigheter på prov i dagarna tre på Svenska Mässan i Göteborg. Det är 150 fler än under förra EM:et som gick i franska Lille.

”Arbetsgivare i hela Europa har svårt att få tag i yrkeskunnigt folk och tävlingens främsta syfte är att synliggöra yrkeskunskap och få fler intresserade av att utbilda sig”, säger Tommy Hellström, ordförande för Worldskills Sweden.

Bedömningskriterierna i tävlingen blir en hjälp för skolorna att lära ut rätt saker.

”De fungerar som måttstock. Ett dilemma är att skolor ofta har för lite kontakt med yrkeslivet”, säger Tommy Hellström.

Även i Sverige är yrkesutbildningarnas attraktionskraft dalande. Förhoppningen hos arrangörerna är att tävlingarna kan bidra till en förändring.

”I en undersökning bland besökarna efter ett yrkes-SM svarade 75 procent att de hade blivit mer positivt inställda till yrkesutbildningar och 50 procent att de kunde tänka sig att själva gå en, så tävlingarna har en påverkan”, säger Sofia Sjöström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Östergötland och lagledare för det svenska yrkeslandslaget.

Till tävlingarna i Göteborg har redan över 30.000 grundskoleelever anmält sig som besökare.

De kommer bland annat att få se frisörer klippa och frisera, automationstekniker bygga robotar, undersköterskor ta hand om patienter (skådespelare) med olika diagnoser, hotellreceptionister som ska både fixa bokningssystemet och ta hand om besvärliga gäster.

”Det kan möta helt oväntade saker, som att en höggravid gäst ska föda barn”, säger Sofia Sjöström.

Två av de tävlande är lastbilsteknikern Andreas Sjöberg, från Myckelgensjö utanför Örnsköldsvik, och servitrisen Hannah Forsberg från Lund. Båda har jobbat några år och tycker att tävlingen ger extra krydda.

”Det blir en stämpel på att man kan sitt jobb och det är roligt att se hur långt man kan gå. I helgen ska jag gå igenom en hel del teori och vila upp mig så att jag är i form”, säger Andreas Sjöberg, som bland annat kommer att utföra felsökning på el- och bromssystem.

”Att tävla i service är så otroligt spännande. Vi springer ju inte ett lopp med en hög tallrikar som en del tror utan det handlar om att utöva yrket. Just nu övar jag extra på rätt grepp på flaskan för att dekantera vinet och jag ska också kunna tranchera en lammsadel”, säger Hannah Forsberg, som tidigare har tävlat i både NM och VM.

Tyck till