Om två veckor skulle Gröna Lund och Liseberg ha slagit upp portarna. Men nu kommer åkattraktionerna att stå still i minst en månad till när säsongspremiärer runt om i landet skjuts upp. Under påskhelgen kommer dock Kolmården att öppna, som planerat, men i begränsad skala.
”Rådande restriktionerna kring folksamlingar innebär i princip näringsförbud för oss, men vi tittar kontinuerligt på hur och vad vi kan öppna samtidigt som vi tar vårt ansvar för att begränsa smittspridningen i samhället. I helgen kommer Kolmården att öppna på prov, för maximalt 1.500 gäster. Det är att jämföra med 10.000 gäster en normal dag, men minsta lilla kassaflöde hjälper oss i det här läget”, säger Christer Fogelmarck, vd för Parks & Resorts.
Parks & Resorts tar varje år emot cirka 3 miljoner besökare till sina nöjesparker Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland, Furuviks djurpark och Vildmarkshotellet. I fjol omsatte koncernen 1,3 miljarder kronor, varav enbart juli månad stod för en tredjedel av intäkterna. Om Furuvik inte kan öppna hela parken som planerat den 16 maj, överväger man att öppna även den parken med restriktioner liknande de på Kolmården, medan nöjesfältens premiärer planeras till slutet av maj. Samtidigt har coronasituationen redan medfört inköps- och investeringsstopp, samt kortidspermittering av den fasta personalen så långt det är möjligt, utan att det påverkar kritiska funktioner som att ta hand om djuren i parkerna.
”Riktigt hjärtskärande är det att se de som drabbas värst: unga och nyanlända som kanske har sitt första jobb på arbetsmarknaden hos oss. Bara med våra uppskjutna premiärer handlar det om 1 000 personers anställningar som senareläggs på obestämd framtid.”
Inför sommarsäsongen har Parks & Resorts redan rekryterat 3 500 säsongsmedarbetare. Skulle parkernas öppnande skjutas upp ytterligare kommer fler säsongsmedarbetare att drabbas.
Hur orolig är du för att ni inte kommer att kunna öppna i maj?
”Som vd måste man hålla sin oro i schack, annars fattar man inte rätt beslut. Vår horisont nu är att vara igång i juni och jag har svårt att se att vi inte kommer att kunna öppna alls i sommar. Men självklart finns ett sådant scenario också”, säger Christer Fogelmarck och fortsätter:
”Vi är i grunden ett sunt bolag, med starka ägare, som växer och går med vinst. Men vi har inte reserver för att klara en hel säsongs bortfall. Då närmar vi oss ett SAS-läge, då verksamheten får gå ner på sparlåga i väntan på en ny säsong.”
Hos nöjesparken Liseberg förbereder man sig på att öppna i maj, men något nytt datum för säsongspremiären har inte spikats. Rekryteringsprocessen av 2 500 säsongsmedarbetare är klar, men inga kontrakt har skrivits.
”Vi kan inte skriva några anställningsavtal eftersom vi i nuläget inte har några jobb att erbjuda”, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.
Samtidigt har Astrid Lindgrens Värld i Småland redan gått ut med att premiären den 15 maj är inställd, och något nytt premiärdatum finns inte i dagsläget.
”Vi har fått ringa till alla som skulle börjat den 15 maj och meddela att de tyvärr inte kan börja. Just nu berörs omkring hälften av de 500 säsongsmedarbetare vi har rekryterat”, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.
I fjol hade bolaget ett rekordår med en omsättning på 247 miljoner kronor. Nu sätter man sitt hopp till att fler kommer att välja att semestra i Sverige och siktar på att öppna i juni, eller ”i värsta fall” i juli.
”Med ökat semestrande i Sverige ser vi en möjlighet att hämta igen lite av intäktstappet, men skulle vi inte kunna öppna i juli heller, som är den enskilt viktigaste månaden för oss, blir det stora ekonomiska påfrestningar. Då kanske vi inte öppnar över huvud taget, eftersom det också kostar att starta upp verksamheten.”
Enligt branschorganisation Visita säsongsanställer besöksnäringen 25 000 personer varje sommar. Nu kräver man mer statligt stöd för att rädda både bolag och jobb.
”Många får sin första kontakt med arbetslivet genom vår näring. Det innebär en stor social risk om 25.000 sommarjobb försvinner. Vad ska de här personerna göra hela sommaren? Det ställer enorma krav på samhället om en hel årskull missar entrén till arbetslivet”, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita och fortsätter:
”När vi nu går in i högsäsong är oron bland våra medlemmar stor. Vi ser fortfarande stängda gränser och begränsning på folksamlingar, så åtgärder och stödpaket behövs nu om bolagen ska klara sig.”
Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell sade nyligen att man ska räkna med semester i Sverige i år. Hur ser ni på det?
”Det skulle vara vara positivt om vi kan röra oss runt i landet. Gud förbjude att det blir karantän hela sommaren! Men vi följer såklart utvecklingen och de rekommendationer och riktlinjer som gäller för att minska smittspridningen.”