1515

Undersökning visar: Amorteringskrav grusar flyttplaner

Var tredje hushåll har anhöriga som påverkats av skärpta amorteringskrav.

Uppskjutna flyttplaner och avslagna låneansökningar är några av konsekvenserna enligt en ny undersökning.

Foto:TT

Stockholms Handelskammare har undersökt hur amorteringskravet har påverkat hushållen. Drygt 3.000 individer intervjuades i mitten av juni, drygt tre månader efter att det skärpta amorteringskravet infördes.

Då amorteringskraven slår till vid nya låneansökningar är det inte många som berörts direkt. I Stockholms län uppger 11,8 procent att de själva har påverkats medan rikssnittet ligger på drygt 9 procent.

När frågan utvidgas till att gälla om släktingar, vänner eller bekanta har påverkats är det var tredje som svarar ja. I Stockholms län svarar nästan varannan intervjuad att de känner någon som berörs av amorteringskravet.

”Ett antal kreditrestriktioner har lagts på varandra, som amorteringskrav, bolånetak och allt tuffare bolånekalkyler hos bankerna. Sammantaget har vi bland Europas tuffaste bostadsmarknader när det gäller möjligheterna att ta sig in för förstagångsköpare”, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

”Amorteringskraven är negativa för rörligheten, det påverkar både köpare och säljare.”

Hur ser du på att skillnaden mellan Stockholm och övriga riket inte är så stor?
”Det ser ut som amorteringskraven är besvärliga för bostadsmarknaden över hela Sverige.”

Av de som har påverkats av amorteringskraven är den vanligaste effekten snabbare återbetalning än önskat. Sex av tio anger det. Var fjärde har avstått från att flytta på grund av amorteringskraven och lika många säger att de inte fått önskat lånebelopp.

I Stockholm är det nästan var åttonde hushåll som uppger att de inte har lyckats sälja sin bostad på grund av amorteringskravens inverkan på affären.

”Framför allt är det unga hushåll som drabbas, när de inte kan ta sig över tröskeln och börja sin bostadskarriär. Man bör skapa någon form av undantag för förstagångsköpare när det gäller kreditrestriktionerna.”

Hur viktig är bostadsfrågan för huvudstaden?
”För Stockholms del är det ett tillväxthinder, många företag uppger att de har svårt med rekrytering på grund av att bostadsmarknaden inte fungerar”, säger Daniella Waldfogel.

”Företagen konkurrerar om arbetskraften med städer som Berlin och Amsterdam, där bostadsmarknaden fungerar bättre.”

Hon pekar på att hyresmarknaden är stängd för de allra flesta, då kötider på åtskilliga år krävs för att få en bostad.

”Det gör att väldigt många hamnar på andrahandsmarknaden där det begränsade utbudet gör läget nästan desperat”, säger Daniella Waldfogel.


Innehåll från Tele2Annons

Experterna om de hetaste 5G-innovationerna

Den pågående utbyggnaden av 5G sätter högsta fart på Internet of Things. Det är experterna överens om.

– De korta svarstiderna öppnar för gränslös innovation på så många plan, säger Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Innovation och uppkoppling hör ihop och 5G-nätet innebär nya möjligheter. Framför allt är det tre delar av transformationen som kommer att släppa loss en våg av innovationer: den extremt låga fördröjningen, en massiv utrullning av Internet of Things och privata 5G-nätverk.

Det menar två experter som Tele2 Företag har talat med. Mer konkret innebär den låga fördröjningen hos 5G att det blir möjligt med självkörande fordon och robotassisterade operationer på distans. När vi kan koppla upp miljarder små energisnåla enheter och sensorer kan också IoT slå igenom på allvar. Och i privata 5G-nät kan till exempel flygplatser, sjukhus eller fabriker få en uppkoppling med mobilitetens alla fördelar – men med samma tillförlitlighet, låga fördröjning och säkerhet som ett fast fibernät.

Farten ökar rejält

– Nu kopplas den fysiska världen ihop med internet. Ingen vet i dag exakt vad det kommer att innebära, men solklart kommer det att leda till stora effekter och innovationer, säger Magnus Melander.

Han är medgrundare av THINGS Stockholm och en av landets ledande experter på 5G och IoT. THINGS är en innovationshubb som kopplar ihop mogna teknikbolag med stora företag och internationellt riskkapital.

– Finessen är möjligheten att koppla på AI, artificiell intelligens, maskininlärning och andra former av deep tech, alltså ny, avancerad och potentiellt omvälvande teknik. Det kommer att öka farten rejält på den digitala transformationen.

Elk Live, den svenskbaserade ljudplattformen för musiker, körer och musikskolor, är enligt Magnus Melander ett bra exempel på innovationer vi kommer att få se de närmaste åren. Med Elk Live kan ett band via 5G-uppkoppling repetera som om alla satt i samma rum – trots att basisten sitter i Kristianstad, trummisen i Barcelona och keyboardspelaren i Oslo.

– Tjänsten är ett häftigt exempel på vad vi kan komma att få se tack vare 5G:s extremt låga fördröjning. Det visar verkligen skillnaden jämfört med tidigare nät och teknik, säger han.

Den uppkopplade människan

Både Magnus Melander och Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo, trycker på möjligheterna för företag, industrier och samhällstjänster när miljontals maskiner och enheter världen över kopplas ihop för att skapa digitaliserade, effektiva och resurssnåla flöden.

– Jag tror att vi kommer att få se många förbättringar inom till exempel lantbruket, säger Ulf Seijmer, som även är en av talarna på Tele2s kommande event IoT Talks 2021.

Anmäl dig här 

– Där kommer vi att kunna optimera gödsling och bevattning för bättre resursutnyttjande och högre avkastning. Fastighetsförvaltning och byggindustrins logistikflöden är andra områden där 5G-uppkoppling kommer att leda för förbättringar. Den uppkopplade människan är ett område vi bara har sett början på, tillägger han.

– Här finns ett spännande skarpt projekt i Sverige där vården kommer hem virtuellt till ett antal hjärtsjuka patienter, och genom uppkopplade sensorer kan vårdcentralen hålla koll på deras värden. Sedan har de videokonferenser med sin sköterska och läkare vid behov.

Massiv utrullning om ett år

Vad händer om ett år, fem år och tio år på det här området?

– Redan om ett år kommer 5G att vara så stort att vi får se en massiv utrullning av IoT, sensorer och enheter. Om fem år har vi en infrastruktur som möjliggör självkörande bilar och möjligheten för läkare att operera på distans med hjälp av robotar. Om tio år har vi gått ännu djupare med att koppla upp våra sinnen. Uppkopplingen blir en förlängning av individen, säger Ulf Seijmer.

Men det är svårt att vara specifik eftersom ingen egentligen vet, menar Magnus Melander.

– Helt klart är att 5G och IoT på allvar kommer att kicka igång deep tech som AI och maskininlärning. Det öppnar för innovationer som kommer att kunna lösa klimathotet och andra stora samhällsproblem.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?