ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Undersökning: Villaägare går emot mäklarna – ratar bindande bud

  • Foto: JESSICA GOW / TT

Många småhusägare vill att bostadsköpare även i fortsättningen ska kunna dra sig ur en budgivning utan ekonomiska konsekvenser. Det går stick i stäv med vad mäklarna tycker.

Inte förrän kontraktet är påskrivet är en bostadsaffär klar. Innan dess kan både budgivare och säljare när som helst dra sig ur. En majoritet av mäklarna, 63 procent, ser däremot helst att buden blir bindande, enligt en enkät bland Mäklarsamfundets medlemmar som Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Men många småhusägare håller inte med. Tre av fem villaägare vill att man även i fortsättningen ska kunna dra sig ur en budgivning utan ekonomiska konsekvenser, visar en undersökning som Villaägarnas Riksförbund låtit göra. Sammanlagt svarade 435 villaägare på enkäten.

”Bostadsköpet är en stor affär. Att folk tycker att det känns bäst att affären är klar först när handlingarna är påskrivna känns som en rimlig bedömning”, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Bara 7 procent av småhusägarna som svarade på enkäten vill ha bindande bud, det vill säga att någon som lagt ett bud men ångrat sig ska tvingas att köpa bostaden.

”En nackdel med bindande bud är att folk kanske inte skulle våga lämna bud i samma utsträckning. Är man intresserad av flera hus samtidigt kanske man inte vågar lämna bud på mer än ett av dem, i stället för att riskera att tvingas köpa två hus. Frågan är vad som skulle hända med bostadspriserna då”, säger Ulf Stenberg.

Även säljaren ska i sin tur också fortsättningsvis få avgöra om, när, till vem och för vilket pris som försäljningen ska ske, enligt enkäten. Omkring 74 procent av de svarande vill att säljaren ska kunna dra tillbaka försäljningen utan ekonomiska konsekvenser.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer