ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Undersökning: Var tredje svensk överväger att lämna Facebook

  • Foto: Colourbox

Var tredje svensk Facebookanvändare funderar på att lämna det sociala nätverket, enligt en ny Novus-undersökning.

Lika många säger att de kommer att ändra sitt beteende på sociala medier och bli mer restriktiva kring vilken information man lämnar ut.

Men det är en sak att säga att man funderar på att lämna – en annan sak att verkligen göra slag i saken, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT. 

”Lämnar du Facebook så lämnar du också dina vänner och olika grupper eftersom det är ett socialt nätverk. Det är lätt att fundera på att lämna, men man stannar för sina vänner.”

Skandalen med marknadsförningsbolaget Cambridge Analytica, som fick tillgång till personlig information om 50 miljoner användare för att påverka det amerikanska presidentvalet, antas ha påverkat förtroendet negativt.

"Självklart drar det ner förtroendet”, säger Torbjörn Sjöström.

Men ända sedan valet av Donald Trump har det diskuterats vilket inflytande sociala medier har haft över valutgången och knappast någon kan ha undgått att nås av debatten, menar han.

I webbundersökningen med drygt 1.000 svarande uppger mer än varannan att man har ganska eller mycket lågt förtroende för Facebook. 44 procent säger att deras förtroende minskat under året.

En procent säger att deras förtroende för sociala medier-jätten har ökat.

Var tredje svarande uppger att de tänker ändra sitt beteende på sociala medier, exempelvis genom att sluta svara på frågesport eller göra personlighetstester.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer