1515

Undersökning: Var tredje svensk överväger att lämna Facebook

Var tredje svensk Facebookanvändare funderar på att lämna det sociala nätverket, enligt en ny Novus-undersökning.

Lika många säger att de kommer att ändra sitt beteende på sociala medier och bli mer restriktiva kring vilken information man lämnar ut.

Bild:Colourbox

Men det är en sak att säga att man funderar på att lämna – en annan sak att verkligen göra slag i saken, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT. 

”Lämnar du Facebook FB +3,5% Dagens utveckling så lämnar du också dina vänner och olika grupper eftersom det är ett socialt nätverk. Det är lätt att fundera på att lämna, men man stannar för sina vänner.”

Skandalen med marknadsförningsbolaget Cambridge Analytica, som fick tillgång till personlig information om 50 miljoner användare för att påverka det amerikanska presidentvalet, antas ha påverkat förtroendet negativt.

"Självklart drar det ner förtroendet”, säger Torbjörn Sjöström.

Men ända sedan valet av Donald Trump har det diskuterats vilket inflytande sociala medier har haft över valutgången och knappast någon kan ha undgått att nås av debatten, menar han.

I webbundersökningen med drygt 1.000 svarande uppger mer än varannan att man har ganska eller mycket lågt förtroende för Facebook. 44 procent säger att deras förtroende minskat under året.

En procent säger att deras förtroende för sociala medier-jätten har ökat.

Var tredje svarande uppger att de tänker ändra sitt beteende på sociala medier, exempelvis genom att sluta svara på frågesport eller göra personlighetstester.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?