ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Undersökning: V-väljare ger uppgörelsen grönt ljus

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

En övervikt av de som röstade på Vänsterpartiet i valet ger tummen upp till uppgörelsen mellan S, MP, C och L, enligt en ny Sifo som SvD refererar till.

Enligt undersökningen får uppgörelsen stöd både bland C:s, L:s och V:s väljare. 

Under måndagen meddelade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att partiet inte tänker släppa fram Stefan Löfven som statsminister om signalerna är att de ska utestängas från diskussioner och samarbete i riksdagsarbetet. Vad V:s väljare tycker om uppgörelsen får därför särskilt fokus.

 "En övervikt av V-väljarna svarade att överenskommelsen var 'mycket bra' eller 'ganska bra'," säger Toivo Sjörén, analyschef på Sifo som gjort undersökningen.

Tittar man på hela befolkningen så är det fler som tycker att överrenskommelsen är dålig, antingen "ganska dålig" eller "mycket dålig".

 Av 1.240 tillfrågade den 11–14 januari svarade 37 procent "mycket dåligt" och 12 procent "ganska dåligt". 11 procent svarade "mycket bra" och 30 procent "ganska bra", medan alternativet "tveksam/vet ej" fick 11 procent.

"Svenska folket är delat i den här frågan, vissa grupper mer än andra", säger Toivo Sjörén, analyschef på Sifo, till tidningen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies