Annons

Undersökning: Svenska bolag känner medvind

Konjunkturen har stärkts ytterligare under sommaren och hösten och de flesta svenska företagen är mycket nöjda med det rådande läge.

Det framgår av en intervjuundersökning som Riksbanken genomfört bland medelstora och stora företag mellan den 26 oktober och 10 november.

Bild:Aleksandar Djor

40 företag med cirka 250.000 anställda ingår i undersökningen.

Riksbanken skriver att industriföretagen upplever att verksamheten går på högvarv, med god efterfrågan från i stort sett alla geografiska marknader.

Även byggkonjunkturen är stark, främst beroende på hög efterfrågan på bostäder. Under hösten har osäkerheten på bostadsmarknaden dock ökat och enligt vissa byggföretag tar det nu något längre tid att sälja nyproducerade bostäder.

"Överlag ser dock inte de stora byggföretagen några stora nedgångar i efterfrågan på bostäder framför sig då det framför allt varit dyrare lägenheter i delar av Stockholmsområdet som varit mer svårsålda", skriver Riksbanken.

Rapporten visar också att företagens kostnader ökar eftersom stark efterfrågan och stigande råvarupriser fått underleverantörerna att höja sina priser på både varor och tjänster. Lönsamheten är trots detta god för industri- och byggföretagen eftersom de kunnat kompensera för ökade kostnader med höjda försäljningspriser.

För handeln leder dock e-handeln till ökad konkurrens från utländska aktörer, vilket gör det fortsatt svårt att få igenom de prishöjningar man vill göra.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera