Annons

Underrättelsechef avgår med Obama

Efter sex år på jobbet avgår USA:s underrättelsechef James Clapper.

"Jag lämnade in mitt avskedsbrev i går", säger den pensionerade generallöjtnanten Clapper.

James Clapper.
James Clapper.Bild:TT

Hans uppgifter har varit att koordinera verksamheten vid 17 olika säkerhetsorgan — som CIA och NSA. Han säger att det känns "ganska bra" att sluta. Han har länge sagt att han tänker avgå i samband med att president Barack Obama lämnar sin post, vilket sker den 20 januari.

"Jag har 64 dagar kvar och jag tror att jag kommer att få svårigheter med min fru om jag fortsätter längre än så", säger Clapper.

Han inledde sin karriär i marinkåren och som flygvapenofficer under 1960-talet.

Robert Cardillo, före detta vice chef under Clapper, är ett av de hetare namnen att efterträda honom. Andra är den pensionerade generallöjtnanten Ronald Burgess och republikanen Pete Hoekstra, som båda har lett olika underrättelseorgan.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?