Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Underleverantör till Scania och Volvo får mest stöd i Skåne

KB Components är det skånska bolag som hittills beviljats mest pengar av omställningsstödet. Di listar de tio bolag som fått störst stöd i Skåne.

Sedan Skatteverket öppnade ansökningstjänsten den 22 juni har knappt 12.000 svenska företag ansökt om 866 miljoner kronor i omställningsstöd. Av dem har 9.335 beviljats stöd om sammanlagt drygt 663 miljoner kronor.

Det är en liten del av regeringens och samarbetspartiernas budgeterade 39 miljarder kronor.

De flesta ansökningarna kommer från företag i Stockholmsregionen, där närmare 4.000 har beviljats stöd på sammanlagt drygt 330 miljoner kronor. På andra plats kommer Västra Götalandsregionen, där knappt 1.500 företag delat på 92 miljoner kronor. I Region Skåne har drygt 1.000 företag fått 49 miljoner kronor.

KB Components AB i Örkelljunga, som tillverkar bildelar till bland andra Scania, Volvo Cars och Volvo Lastvagnar, är det företag i Skåne som hittills har fått det enskilt största beloppet, drygt 2,6 miljoner kronor.

Stödets maxbelopp är 150 miljoner kronor. I Sverige har det enskilt största belopp gått till hotellkedjan Scandic, 148,6 miljoner kronor.

Det näst största omställningsstödet i Skåne har ett annat Örkelljungaföretag fått, Röke Buss AB, som arrangerar bussresor, på 985.974 kronor.

På tredjeplatsen på listan ligger One4event AB i Höganäs som arbetar med helhetslösningar av utrustning för evenemang. De har beviljats 984.829 kronor.

Enligt Skatteverkets uppgifter är det restauranger och hotell som har beviljats mest i omställningsstöd, sammanlagt cirka 320 miljoner kronor. Statistiken visar också att det framför allt är mindre företag som söker och beviljas stöd. Företag med färre än 50 anställda står hittills för nästan 99 procent av alla ansökningar. De har fått drygt 60 procent av det beviljade stödet.

 


Innehåll från BixiaAnnons

Gör ett hållbart elval

En bättre framtid kan bara skapas genom handling. På elbolaget Bixia arbetar man sedan länge aktivt med omställningen mot ett förnybart energisystem. Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. 

Bixias hela affärsmodell handlar om att tillföra mer förnybar el till systemet, elen säljer de sedan vidare till sina kunder. Idag är Bixia det elbolag i Norden som köper in störst andel förnybar el från små lokala producenter av sol, vind och vattenkraft. Idag levererar elbolaget 100 procent förnybar el till alla privatkunder och har som målsättning att från och med år 2022 leverera 100 procent förnybar el även till företagskunder. Det är tack vare Bixias lokala producenter som detta är möjligt.

Bixias hjältar

— Våra producenter är våra hjältar. Många gånger är det en bonde som har valt att sätta upp ett vindkraftverk eller solpaneler och sedan säljer sin överskottsel genom oss. När kunderna sedan köper närproducerad el ser vi till att producenterna får lite bättre betalt så att de kan investera i ännu mer förnybar produktion. Det innebär att vår affär bidrar till mer förnybar el i systemet, säger Pär Kaller, vd Bixia.

— Det är tyvärr få personer som känner till vilken betydelse valet av el har för vårt klimat. Bara genom att aktivt välja förnybar el kan man som privatperson minska sitt koldioxidutsläpp med lika mycket som det tar att åka bensindriven bil en tur och returresa till Kapstaden. Dessutom är det ett enkelt val, som inte kräver att man ändrar sina vanor eller avstår från något.

Välj förnybar el för ditt företag

Idag förväntas att företag ska minska sin klimatpåverkan samtidigt som det ställs krav på öppen och ärlig dialog med kunden. Därför är Bixia extra stolta över att ha blivit godkända som ett schysst elhandelsbolag. Certifieringen ger kunderna en bekräftelse på att de gjort ett extra bra val och innebär att Bixia som elhandlare uppfyller 17 kundlöften för att kunderna ska känna sig trygga i sitt val av elbolag. För Bixia är det viktigt att valet av förnybar el känns både lätt och rätt.

Läs mer på bixia.se/foretag 

Mer från Bixia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bixia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?