1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Underleverantör till Scania och Volvo får mest stöd i Skåne

KB Components är det skånska bolag som hittills beviljats mest pengar av omställningsstödet. Di listar de tio bolag som fått störst stöd i Skåne.

Sedan Skatteverket öppnade ansökningstjänsten den 22 juni har knappt 12.000 svenska företag ansökt om 866 miljoner kronor i omställningsstöd. Av dem har 9.335 beviljats stöd om sammanlagt drygt 663 miljoner kronor.

Det är en liten del av regeringens och samarbetspartiernas budgeterade 39 miljarder kronor.

De flesta ansökningarna kommer från företag i Stockholmsregionen, där närmare 4.000 har beviljats stöd på sammanlagt drygt 330 miljoner kronor. På andra plats kommer Västra Götalandsregionen, där knappt 1.500 företag delat på 92 miljoner kronor. I Region Skåne har drygt 1.000 företag fått 49 miljoner kronor.

KB Components AB i Örkelljunga, som tillverkar bildelar till bland andra Scania, Volvo Cars och Volvo Lastvagnar, är det företag i Skåne som hittills har fått det enskilt största beloppet, drygt 2,6 miljoner kronor.

Stödets maxbelopp är 150 miljoner kronor. I Sverige har det enskilt största belopp gått till hotellkedjan Scandic, 148,6 miljoner kronor.

Det näst största omställningsstödet i Skåne har ett annat Örkelljungaföretag fått, Röke Buss AB, som arrangerar bussresor, på 985.974 kronor.

På tredjeplatsen på listan ligger One4event AB i Höganäs som arbetar med helhetslösningar av utrustning för evenemang. De har beviljats 984.829 kronor.

Enligt Skatteverkets uppgifter är det restauranger och hotell som har beviljats mest i omställningsstöd, sammanlagt cirka 320 miljoner kronor. Statistiken visar också att det framför allt är mindre företag som söker och beviljas stöd. Företag med färre än 50 anställda står hittills för nästan 99 procent av alla ansökningar. De har fått drygt 60 procent av det beviljade stödet.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?