Annons

Underentreprenör åt svenska byggjättar åtalas för illegal arbetskraft

Byggbolaget Belstroj, som är stor underentreprenör åt Peab, Skanska och NCC, åtalas för brott mot utlänningslagen.

”Jag har inte sett det här i sådan stor omfattning tidigare”, säger en åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Foto:ANDERS WIKLUND / TT

Åtalet gäller brott mot utlänningslagen och riktas mot Belstrojs vd och styrelseordföranden tillika ägaren, skriver Byggnadsarbetareförbundets tidning Byggnadsarbetaren, och nämner att Belstroj ofta gör delentreprenader åt byggjättar som Peab, Skanska, NCC och Veidekke.

Enligt åtalet har 31 anställda på Belstroj – personer från exempelvis Ryssland, Ukraina, Vitryssland och Baltikum – arbetat illegalt i Stockholm mellan den 1 juli 2018 och den 28 februari 2019. Vissa ska ha vistats i Sverige illegalt, andra ska ha saknat arbetstillstånd.

”Jag har inte sett det här i sådan stor omfattning tidigare. Vid arbetsplatskontroller som polisen gör upptäcks ibland någon som jobbar olagligt. Men här är det mer organiserat”, säger EBM-åklagaren Jonas Svanfeldt till tidningen.

”Det fanns en ganska tydlig misstanke om brott mot utlänningslagen och den dokumentation som inhämtats har gett tydligt stöd för det. Min uppfattning är att det här är gjort uppsåtligen”, säger han vidare, och uppger att misstankarna har gällt fler än de 31 personer som åtalet omfattar, men att tillräcklig bevisning inte har hittats för fler än så.

EBM har vid husrannsakan på Belstrojs kontor beslagtagit usb-minnen och pärmar. Som bevis finns bland annat arbetarnas anställningsavtal med Belstroj och uppgifter från Migrationsverket som ska visa att personerna inte har rätt att arbeta eller befinna sig i landet.

Enligt tidningen Byggvärlden har EBM även använt passagerarlistor från Tallink-Silja för att styrka att de aktuella personerna vistats i Sverige mer än 90 dagar per 180-dagarsperiod.

Straffet kan bli fängelse för vd:n och ordföranden, samt en sanktionsavgift på runt 2,9 miljoner kronor för bolaget.

Belstroj kommenterar åtalet på sin hemsida, och nämner bland annat att man samarbetar till 100 procent med utredaren.

”Vi anser att vi gjort allt i vår makt för att följa de riktlinjer och rekommendationer som gäller och hoppas att den kommande rättegången också ska påvisa det. Om svenska myndigheter anser att vi har varit oaktsamma, kommer detta att medföra stora problem för branschen i stort, då våra rutiner gällande kontroll av arbetstagare från andra länder ligger i framkant”, skriver bolaget, och nämner att åtalet gäller brott mot utlänningslagens 20 kapitels paragraf 5-6.

Belstroj omsatte 540 miljoner kronor 2018 enligt sin årsredovisning. Koncernen sysselsätter enligt Byggnadsarbetaren över 500 anställda och ägnar sig åt betongentreprenader, stomkomplettering och byggservice i Stockholmsområdet, Mälardalen och Göteborg.

I höstas träffade Vitrysslands ambassadör i Sverige ägaren bolagets ägare och diskuterade enligt den vitryska ambassadens hemsida bland annat hur vitryska byggprodukter skulle främjas på den svenska marknaden.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?