1515

Umida vänder till vinst

Dryckesföretaget Umidas resultat för det första kvartalet 2020 uppgick till 0,6 miljoner kronor (-5,8) och nettoomsättningen, exklusive punktskatter, minskade med 7,7 procent till 10,7 miljoner kronor.

Bolagets bruttomarginal hamnade på 26 procent jämfört med 37 procent föregående år.

Under slutet av första kvartalet slog covid-19-viruset till.

”Vi har fått revidera våra försäljningsestimat, PR-aktiviteter, marknadsföringsplaner, lanseringsplaner, mötesstrukturer m.m. Det finns inte en del av bolaget som inte blivit påverkat och fått ändra sina planer och arbetssätt. Vi har samarbetspartners och kunder som kämpar för överlevnad och inte minst har vi artister och band som inte kan fullfölja eller påbörja sina planerade turnéer eller konserter”, skriver vd Filip Lundquist.

Under det första kvartalet var Umida försäljningsmässigt i linje med bolagets ursprungliga prognos för 2020 men bolagets bruttomarginal drabbas hårt jämfört med föregående år, skriver vd.

Under januari tog Umida ytterligare några kostnader relaterat till förändring av lagret som härrör till den upprensning som gjordes i bolaget under 2019. Detta tyngde bruttomarginalen. Umida har även under det första kvartalet haft en större andel försäljning från storkökssortimentet jämfört med samma period föregående år, och detta sortiment har generellt lägre marginaler jämfört med övrig produktportfölj.

”Den låga bruttomarginalen under kvartalet är främst driven av engångsåtgärder och vårt långsiktiga bruttomarginalsmål om 40 procent kvarstår således”, heter det i rapporten.

Coronakrisen kommer att påverka Umida även under kommande kvartal.

”Vi fortsätter att jobba på med det absoluta målet om att vända Umida till ett vinstdrivande företag även om förutsättningarna kraftigt har förändrats från när vi gick in i 2020. Mål om att nå lönsamhet på helåret kvarstår”, skriver vd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?