ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Partiledarval i Liberalerna

Erik Ullenhag ger upp partiledarstriden: ”Inte tillräckligt stöd”

  • Erik Ullenhag intervjuas efter att han meddelat att han hoppat av kampen om partiledarrollen i Liberalerna. Foto: Pontus Lundahl/TT
  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Erik Ullenhag drar sig ur kampen om att bli partiledare för Liberalerna, skriver han i en debattartikel i Aftonbladet. ”Risk att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur.”

Ullenhag motiverar beslutet med att det finns risk att partiet splittras ytterligare.

”Mitt syfte var hela tiden att ena partiet, men i ett läge där många verkar vilja ha en annan politisk inriktning än den jag söker mandat för, är risken att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur”, skriver Ullenhag.

”Efter att förbund, kommunföreningar, sidoorganisationer och medlemmar nu sagt sitt i en demokratisk process, inser jag dock att det inte finns ett tillräckligt starkt stöd för den idé som jag hade för vårt parti”, skriver han på Aftonbladets debattsida.

Nyamko Sabuni står därmed kvar som ensam kandidat. Liberalernas valberedning meddelade på måndagen att man föreslår henne som ny partiledare. Valberedningen var dock inte helt enig.

”Ta hand om varandra. Tonen i sociala medier chockar mig faktiskt – och då är jag ändå van vid tuffa påhopp. Själv har jag blivit anklagad för allt från att vara för hedersförtryck och extremism, till att ha som grundidé att förstöra det Sverige jag är så stolt över. Tonen är hård och det gör mig särskilt bekymrad att jag också mött en väldigt tuff ton mellan partikamrater”, skriver Ullenhag vidare i sin debattartikel i Aftonbladet.

Han önskar Nyamko Sabuni lycka till med sitt framtida uppdrag. I övrigt ger han inte besked om sin egen framtid.

L behöver bli ett ”naturligt parti för liberalt sinnade människor”, säger Erik Ullenhag vid ett pressuppbåd.

Det är ett parti som har glidit isär, konstaterar han.

”Jag förutsätter att Nyamko (Sabuni) och en ny ledning ser som första uppgift att försöka ena partiet och hitta en väg framåt”, säger han.

Erik Ullenhag kommer att återgå till sin ambassadörstjänst i Jordanien. I övrigt vill han inte sätta ned foten om framtiden.

”Man vet aldrig, jag tror man ska vara försiktig med att säga exakt vad man gör om fem–tio år. I grunden är jag ambassadör och det kan man inte kombinera med partipolitik”, säger han i en intervju med SVT inför ett samlat pressuppbåd.

”Det är ju hans eget beslut som han naturligtvis måste landa i själv. Och det har han gjort, och det har jag all respekt för”, säger Anna-Lena Johansson, förbundsordförande för Liberalerna i Stockholms län, om Ullenhags besked att han hoppar av kampen om partiledarposten för Liberalerna.

Stockholms län hade sedan tidigare nominerat Erik Ullenhag som efterträdare till Jan Björklund, tillsammans med Uppsala län, Liberala ungdomsförbundet (Luf) och Liberala Kvinnor.

”Det är klart att många medlemmar kommer bli besvikna som hade Erik Ullenhag som sin kandidat. Och andra kommer bli väldigt glada som hade Nyamko Sabuni som sin kandidat.”

Anna-Lena Johansson vill nu önska Nyamko Sabuni lycka till.

”Vi kommer givetvis att sluta upp bakom henne nu när hon blir vald på fredag. Det är det som sker, hon kommer bli vald i demokratisk ordning, då sluter vi upp bakom den som blir vald givetvis.”

Monica Brohede Tellström var en av de personer i valberedningen som reserverade sig mot beslutet att nominera Nyamko Sabuni. Efter Ullenhags besked säger hon till TT.

”Jag har största förtroendet för Ullenhags omdöme och har han gjort den bedömningen så är det rätt att göra. Jag önskar honom lycka till i framtiden och tackar honom för allt han har bidragit med. Och jag önskar Nyamko Sabuni all lycka till som partiledare. Jag kommer att ställa mig bakom Nyamko Sabuni som partiledare”, säger Monica Brohede Tellström.

Liberalerna i Uppsala län hade nominerat Erik Ullenhag som ny partiledare för Liberalerna. Ordförande Malin Sjöberg Högrell kommenterar Ullenhags beslut att hoppa av till TT:

”Jag tycker att det är tråkigt att han hoppar av. Jag tycker av princip att det alltid är bra när man har flera kandidater när man ska ta ställning i en så viktig fråga som partiledare.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer